Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska iz minute u minutu

Hospitalizirano svih 14 zaraženih iz vinkovačkog doma za starije: "Situacija s koronavirusom može biti i gora"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske objavio je u četvrtak podatak o 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je pad u odnosu na jučer, kada je zabilježeno 58 slučajeva.

* Ukupno su od početka epidemije zaražene 5404 osobe

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva Slika nije dostupna Preminule dvije osobe U odnosu na prošli utorak imamo skok novozaraženih, najviše novih slučajeva je u Dalmaciji i Zagrebu

* Preminulo je 155 osoba

* Oporavilo se 4688 oboljelih

Tijek događaja pratite u nastavku.

18:31 Svih 14 koronavirusom zaraženih osoba iz vinkovačkog Doma za starije i nemoćne "Grim" hospitalizirani su u vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici, a još uvijek nije utvrđeno na koji je način virus ušao među korisnike doma.

Po riječima epidemiologinje Ankice Ilić iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, među zaraženima je 13 korisnika i jedna djelatnica "Grim 2", a prva saznanja da se se nešto događa u Domu dobivena je 4. kolovoza kada je jedna korisnica doma hospitalizirana u vinkovačkoj bolnici.

"Toga smo dana odmah uzeli briseve svih korisnika kao i djelatnika koje smo zatekli na radnom mjestu. Po dobivanju nalazi svi pozitivni smješteni su u bolnicu", kazala je Ilić u četvrtak na konferenciji za novinare dodajući kako još uvijek nije utvrđen inicijalni bolesnik te su i "Grim 1" i "Grim 2" stavljeni u karantenu. Na pitanje novinara je li moguće da je virus u dom unio netko od posjetitelja kojih je, kako se moglo čuti, bilo u domu, Ilić je kazala kako nije u stanju to potvrditi, ali kako su posjete same po sebi rizična pojava.

Načelnik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić rekao je da je stožer još ranije, na početku pojave koronavirusa, tražio od vlasnika domova za starije i nemoćne osobe u toj županiji da sve potencijalne rizike svedu na minimum. "Je li virus među korisnike ovoga doma došao od djelatnika ili ne, pokazat će vrijeme i analiza koju ćemo napraviti", rekao je Kelić.

Ustvrdio je da situacija s koronavirusom u Vukovarsko-srijemskoj županiji može biti i gora jer, dodao je, ne treba zaboraviti da slijede brojna sportska natjecanja. "Ne trebamo se zavaravati kako se koronavirus događa nekome drugome. Moramo svi biti krajnje ozbiljni", dodao je.

Izvijestio je da je informaciju o koronavirusu u Domu "Grim" stožer dobio sinoć te su provedena testiranja među 60 korisnika Doma koji ima dva objekta "Grim 1" i "Grim 2" s time da su pozitivne osobe registrirane samo u objektu "Grim 2". Vukovarsko-srijemski župan i predsjednik Stožera Božo Galić upozorio je na ozbiljnost situacije ocijenivši je zabrinjavajućom te je pozvao građane županije da se pridržavaju epidemioloških mjera i preporuka.

16:30 U Rijeci je počeo iskrcaj zaštitnih sredstava i opreme koji su dopremljeni brodom Ever Excel iz Šangaja radi potrebe suzbijanja epidemije koronavirusa, a radi se o 139 tona dezinficijensa za ruke nabavljenih od kineske kompanije Sinopharm te manjoj količini maski za lice KN95. Zaštitnu opremu preuzet će Ravnateljstvo civilne zaštite te je, prema potrebi, distribuirati drugim nadležnim tijelima, priopćeno je iz Vlade RH.

Ukupna vrijednost ove pošiljke je oko 1,2 milijuna eura. Njome je završena isporuka robe koju je Vlada, posredstvom Ravnateljstva za robne zalihe i uz pomoć Veleposlanstva Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini, komercijalno nabavila od kineskih kompanija Sinopharm i MEHECO, i za koju je u potpunosti ostvareno financiranje iz europskih fondova.

14:10 Stožer Vukovarsko-srijemske županije potvrdio je za DNEVNIK.hr da je virus ušao u dom za starije u Vinkovcima. Tamo je danas zabilježen veliki skok novozaraženih, čak 18 slučajeva. Velik se broj odnosi na dom za starije. Više detalja objavit će na izvanrednoj konferenciji za medije najavljenoj za 17 sati.

14:00 Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je kako je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata potvrđeno 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Jedna je osoba preminula. 

U Hrvatskoj je danas ukupno 561 aktivan slučaj bolesti COVID-19. Među njima je 110 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru sedam pacijenata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 5404 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 155 preminulo, a 4688 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutačno 2171 osoba.

13:35 Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata nema evidentiranih novozaraženih osoba.

Trenutačni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije je 12. U protekla 24 sata na analizu je poslano 38 uzoraka, od kojih je 17 negativno, dok se za 21 čekaju rezultati nalaza.

13:22 Došlo je do proboja koronavirusa u jedan dom za starije i nemoćne u Vukovarsko-srijemskoj županiji, potvrdila je za DNEVNIK.hr epidemiologinja Ankica Ilić iz ZJZ-a te županije. 

13:00 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije do četvrtka do 11 sati potvrđeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije trenutačno je aktivno 38 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 207 osoba, a 11 ih je preminulo.

12:43 U Šibensko-kninskoj županiji u protekla 24 sata nije bilo novih slučajeva oboljenja od zarazne bolesti COVID-19, izvijestio je županijski stožer. 

I dalje su 34 aktivna slučaja oboljenja, od kojih se četiri osobe liječe na Odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju. Od jučer je bilo jedno uzorkovanje na virus SARS-CoV-2.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije nalaze se 42 osobe, od kojih je 38 kontakata oboljelih od COVID-19, a četiri su osobe ušle u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, zbog čega im je određena mjera samoizolacije.

12:30 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava kako na području županije 11. dan zaredom nema novih slučajeva bolesti COVID-19.

Na kućnom je liječenju samo jedna osoba s aktivnim pozitivitetom na koronavirus, u samoizolaciji je trenutačno šest osoba, a od početka epidemije ukupno je zabilježeno 106 slučaja oboljenja, izvijestili su. 

12:28 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Trenutačno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 13 osoba zaraženih koronavirusom, s obzirom na to da je pet osoba skinuto s evidencije oboljelih.
U samoizolaciji su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 42 osobe, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. 

12:20 U Požeško-slavonskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

12:00 U Zagrebu je tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je broj aktivnih slučajeva 170, a 347 osoba je u samoizolaciji, izvijestio je u četvrtak zagrebački Stožer civilne zaštite. Deset osoba dobilo je mjere samoizolacije. 

Od novih slučajeva dva su kontakti s prethodno oboljelim osobama, jedan je državljanin Češke, a tri za sada imaju negativne epidemiološke anamneze.

Ukupan broj oboljelih u Zagrebu je 1238, a broj preminulih i dalje je 23.

Predstavnici stožera kažu da se smanjio trend zaraze u noćnim klubovima, što povezuju s odgovornijim ponašanjem građana te djelovanjem raznih inspekcija. 

11:49 Tijekom jučerašnjeg dana obavljeno je osam bolničkih testiranja u OB-u Karlovac i svi su testovi negativni. U OB-u Ogulin jučer nije bilo testiranja.

U Karlovačkoj županiji od početka epidemije od COVD-19 oboljela je 101 osoba. Trenutačno se u OB-u Karlovac na hospitalizaciji nalazi jedan pacijent. Sa današnjim danom mjera samoizolacije izrečena je za 48 osoba, izvijestio je Stožer Karlovačke županije. 

11:26 Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 63 obrađena testa danas nema novooboljelih osoba pozitivnih na COVID infekciju. U samoizolaciji su 523 osobe.

15 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split, dok se jedna osoba nalazi na respiratoru, izvijestio je Stožer SDŽ.-a 

11:14 Na današnji dan nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19 na području Sisačko-moslavačke županije, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. 

11:02 Na području Primorsko-goranske županije u protekla 24 sata nema novozaraženih koronavirusom, javljaju iz epidemiološke službe županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. U županiji je osam aktivnih slučajeva i 145 izliječenih. U KBC-u su i dalje smještene dvije osobe, dok ih je šest u izolaciji na kućnom liječenju.

Ukupno je do sada evidentirano je 155 COVID-19 slučajeva na području Primorsko-goranske županije. 

10:52 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Obolio je muškarac srednje životne dobi, a radi se o bliskom obiteljskom kontaktu prethodno zaražene osobe te se u vrijeme pojave simptoma nalazio u samoizolaciji. Zbog teže kliničke slike hospitaliziran je u Općoj bolnici Varaždin.

Na današnji dan u Varaždinskoj županiji devet je aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega su tri osobe smještene u Općoj bolnici u Varaždinu, a šest ih je izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa, izvijestio je Stožer Varaždinske županije.

9:55 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2, priopćeno je iz Stožera BPŽ-a. Jedna je osoba preminula. 

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 167, dok je broj aktivnih slučajeva 13. Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području županije je 66.

9:47 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglima do 8 sati, u posljednja su 24 sata 24 nove pozitivne osobe na COVID-19 (18 osoba iz Vinkovaca te po jedna iz Drenovaca, Vukovara, Ivankova, Slakovaca, Rokovaca i Cerića).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 483, od toga je 286 osoba izliječeno, a pet ih je preminulo.

Trenutačno je u županiji devet osoba hospitalizirano zbog bolesti COVID-19.

U protekla 24 sata testirana je 81 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 5959. U samoizolaciji na području županije je 415 osoba.

9:23 U posljednja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek obrađeno 147 uzoraka te niti jedan nije bio pozitivan na koronavirus. Osječko-baranjska županija posljednji je put bila bez novozaraženih prije 47 dana, 18. lipnja.

U KBC-u Osijek trenutačno je hospitalizirano 28 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih se dva nalaze na respiratoru.

Epidemiolozi su mjeru samoizolacije jučer odredili za 12 novih kontakata oboljelih osoba, pa je sada u samoizolaciji ukupno 226 osoba.

9:17 Na području Zadarske županije jedna je novooboljela osoba zaražena koronavirusom. Riječ je o mlađem muškarcu iz Zadra kojem se utvrđuju kontakti i kretanje.

U samoizolaciji je 131 osoba, a nadzor je istekao za 4801 stanovnika. Tijekom jučerašnjeg dana testiran je 61 uzorak. Na COVID 1 odjelu Opće bolnice u Zadru hospitalizirane su četiri osobe.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

8:59 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitana su 42 uzorka brisa na COVID-19, od kojih je jedan pozitivan.

U stožeru kažu kao je riječ o talijanskom državljaninu koji trenutačno boravi u Istri.

"Osoba je testirana na prijemu Opće bolnice Pula zbog drugih zdravstvenih tegoba, zbog kojih je i hospitalizirana. U tijeku je postupak povratka u matičnu državu", kažu u Stožeru.

8:24 Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih od virusa SARS-CoV-2. Od 20 testiranih osoba svi su bili negativni na koronavirus, te tako na području VPŽ-a već sedam dana zaredom nema novozaraženih, izvijestio je Stožer VPŽ-a. I dalje je broj trenutačno aktivnih slučajeva na području županije sedam.

U samoizolaciji se nalazi 45 osoba. Od početka epidemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije 31 osoba zaražena je koronavirusom. Od toga sedmero je trenutačno aktivno, dvadeset i tri osobe su se oporavile, a jedan je muškarac preminuo.

7:35 Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske objavio je u srijedu kako je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata od koronavirusa oboljelo 58 osoba. Nema preminulih.

Trenutačni broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 633. Među njima je 111 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru sedam pacijenata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5376 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 154 preminule, a 4589 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutačno 2314 osoba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene