Proteklog tjedna je oboren crni rekord u broju novozaraženih u Hrvatskoj, a Zagreb je neslavnu ljestvicu prešao u petak s čak 161 novim slučajem koronavirusa. Danas još gore brojke - u Zagrebu je 199 novozaraženih.

Galerija


* U subotu je 486 novih slučajeva, četiri su osobe preminule

* 2438 aktivnih slučajeva, 28 pacijenata na respiratoru

* U Zagrebu 199 novih slučajeva zaraze

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

14:33 S područja Virovitičko-podravske županije čak je 28 novozaraženih osoba u posljednja 24 sata, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Vezani članci HNK u Zagrebu - 4 Zaražene djelatnice zagrebačkog HNK za Dnevnik Nove TV: "Tražili su da lažiramo datum bolovanja, nismo ni znali za oboljele kolege" Policija u raciji u ugostiteljskom objektu u Donjim Sveticama - 2 Snimka racije u noćnom klubu: Zabavljalo se više ljudi nego što mjere dopuštaju, a jedan od gostiju nikako nije smio biti među njiima

13:23 U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji je 18 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, devet muškarca i devet žena. Dvanaest osoba ima prebivalište na području Grada Karlovca, dvije osobe su iz Duga Rese, dvije iz Ozlja, jedna iz Slunja i jedna iz Ogulina.

13:17 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 7 je novooboljelih osoba od COVID-19. 6 oboljelih osoba je s područja Gospića, te jedna s područja Otočca.

12:56 Stožer Međimurske županije javlja da imaju 13 nalaza pozitivnih na koronavirus. Još jedna osoba, testirana u Zagrebu s prebivalištem u Međimurskoj županiji pozitivna je na COVID-19 virus, izvijestio je županijski Stožer. 

12:48 Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 16 novih osoba pozitivnih na koronavirus, javljaju iz tamošnjeg stožera.

12:18 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

"Posljednjih nekoliko dana značajno nam se povećao broj slučajeva kod kojih je izvor zaraze nepoznat. Zbog nepridavanja pozornosti na osobe s kojima se dolazi u bliski kontakt događa se da se u slučaju potrebe ti isti kontakti ne mogu poloviti i staviti u mjeru samoizolacije što dovodi do toga da se virus nesmetano prenosi u druga okruženja i kolektive. Povećala se i pojavnost i prijenos virusa kod mlađe populacije. Stoga još jednom upozoravamo na važnost pridavanja pozornosti na osobe s kojima ste u bliskom kontaktu, odnosno duže vremena na maloj udaljenosti, te da taj broj pokušavate svesti samo na najnužniji", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Zbog COVID-19 pozitivnih osoba u mjeru samoizolacije stavljeni su razredi u novim dvjema srednjoškolskim ustanovama i jednoj novoj osnovnoškolskoj ustanovi na području Varaždinske županije te će za njih nastava održavati online. 

11:58 Na području Zadarske županije šest je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u najvećoj mjeri riječ je o kontaktima zaraženih osoba. Četiri su novooboljele osobe s područja grada Zadra, a po jedna iz Nina i Sukošana.

11:11 U Šibensko-kninskoj županiji pet je novozaraženih koronom, javljaju iz lokalnog stožera.

10:58 U Požeško-slavonskoj županiji šest je novozaraženih u posljednja 24 sata, javljaju iz tamošnjeg stožera.

10:43 U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županje obrađeno je ukupno 255 uzoraka od kojih je 14 bilo pozitivno na koronavirus.

10:41 U posljednja 24 sata u Splitsko-dalmatinskoj županiji potvrđena su 63 nova slučaja zaraze koronavirusom, od kojih su 33 osobe kontakti prethodno oboljelih, a ostali se epidemiološki obrađuju, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

10:30 Na području Zagrebačke županije potvrđen je 41 novi slučaj zaraze koronavirusom, a dvije su osobe umrle, izvijestio je u subotu županijski Zavod za javno zdravstvo.

Zbog pozitivnog nastavnika u samoizolaciji su učenici pet razreda jedne osnovne škole u Velikoj Gorici.

10:25 U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 8 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Riječ je o 4 osobe s područja grada Bjelovara i po jednoj osobi s područja gradova Čazme i Daruvara te općina Nova Rača i Končanica. Među novooboljelim osobama dvoje je učenika, a njihova škola trenutno radi po online modelu, izvijestio je Stožer BBŽ. 

10:22 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o četiri muške i tri ženske osobe iz Dubrovnika, dvije muške i četiri ženske osobe iz Metkovića, jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Kule Norinske te jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Župe dubrovačke.

10:00 U posljednja 24 sata zabilježeno je 486 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2662.

Među njima su 382 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 29 pacijenata. Preminule su 4 osobe. Dvije osobe preminule su u KB Dubrava (Ž, 1926. godište; Ž, 1947. godište), jedna u KIB „Fran Mihaljević“ (M, 1957. godište) te jedna u KBC Zagreb (Ž, 1939. godište). 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 19932 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 317 preminulo. Ukupno se oporavilo 16953 osoba, od toga 258 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 12424 osobe. Do danas je ukupno testirano 353 526 osoba, od toga 4576 u posljednja 24 sata.

9:37 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 11 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (2 osobe iz Vukovara, 1 iz Tompojevaca, 1 iz Iloka, 1 iz Bošnjaka, 1 iz Otoka, 1 iz Županje, 1 iz Đeletovaca, 1 iz Petrovaca, 1 iz Lovasa i 1 iz Posavskih Podgajaca).

Preminulih osoba nema.

9:12 U protekla 24 sata u NZJZ "Dr. Andrija Štampar" provedeno je 1054 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježeno je 199 slučajeva novooboljelih osoba, te je za 553 osobe izrečena mjera samoizolacije, stoji u priopćenju NZJZ-a. 

Za sada je 58 novooboljelih osoba negativne epidemiološke anamneze, 84 osobe su kontakti COVID pozitivih osoba, kod 18 je moguće izlaganje na društvenim okupljanjima, a dvije su osobe doputovale iz BiH. Kod dvije osobe moguća je izloženost na vjerskom okupljanju, a 29 novooboljelih su strani državljani, studenti (jedan iz Francuske i 28 iz Španjolske). Obrada za šest osoba je još u tijeku.

U priopćenju se navodi i kako nije bilo pozitivnih korisnika domova za starije osobe na području grada Zagreba, no tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod četiri učenika i dva nastavnika osnovnih škola te šest učenika srednjih škola.

Mjera samoizolacije određena je za 64 učenika i tri nastavnika osnovnih te 110 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 10 osoba. Trenutno je u Zagrebu ukupno 721 aktivan slučaj zaraze, a 3251 osoba se nalazi u samoizolaciji.

NZJZ podsjeća i priopćenju i kako je radno vrijeme 'drive-in' testiranja vikendom i blagdanima od 8 do 12 sati.

9:02 U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je 28 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

Riječ je o deset osoba s područja grada Siska, sedam osoba s područja grada Kutine, devet osoba s područja grada Popovače, jednoj osoba s područja grada Gline te jednoj osoba s područja općine Dvor. I

8:59 U Primorsko-goranskoj županiji danas je 16 novozaraženih osoba. Trenutačno su na području županije aktivna 122 slučaja. 

8:57 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 182 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je potvrđen jedan pozitivan. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Trenutno je u županiji 11 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

8:55 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS-CoV-2 virus potvrđen jedan novi slučaj bolesti COVID-19. Riječ je o osobi srednje životne dobi iz opće populacije s koprivničkog područja, bliskom kontaktu ranije pozitivne osobe.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 48 slučaja, jedna osoba je oporavljena od bolesti COVID-19, a na bolničkom liječenju je ukupno 26 osoba.

8:31 Zvonimir Šostar za DNEVNIK.hr potvrdio je da je u Zagrebu u posljednja 24 sata potvrđeno 199 novih slučajeva zaraze

8:15 Na razini cijele Hrvatske bilo je 457 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Među njima je 385 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 28 pacijenata. Preminule su 3 osobe. Više čitajte ovdje

8:11 Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Zvonimir Šostar u razgovoru za Dnevnik Nove TV rekao je da kaže da situacija još nije izmakla kontroli, ali je na najboljem putu. Na Cvjetnom trgu u Zagrebu u petak navečer bilo je "stotinjak mladih, nema distance, nema maske", kaže Šostar te ističe: "Čudimo se, a ne poštujemo mjere".

U Zagrebu je u petak bio potvrđen rekordni 161 novi slučaj zaraze, a Šostar je kazao kako danas očekuje da će ih biti "više od 200". Cijeli razgovor sa Zvonimirom Šostarom pogledajte ovdje