Koronavirus
Koronavirus Foto: Afp

Koronavirus se zbog omikron varijante u Sjevernoj i Južnoj Americi širi brže nego ikad od početka pandemije. Broj slučajeva se prošli tjedan udvostručio na njih ukupno 6,1 milijuna, objavila je Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO).


Omikron je stigao u gotovo sve države Sjeverne i Južne Amerike te se očekuje da će brzo postati dominantna varijanta u toj regiji, objavila je ta zdravstvena agencija koja okuplja gotovo sve države dva kontinenta.

Najviše novih slučajeva je u SAD-u gdje najveći rast imaju savezne države na istoku i srednjem zapadu. Bolivija, Ekvador, Peru i Brazil također imaju značajan rast broja novozaraženih, a u Argentini i Paragvaju se tijekom prošlog tjedna on povećao za gotovo 300 posto, priopćio je PAHO.

Slika nije dostupna Raste im broj novozaraženih, a oni ublažavaju mjere i nude četvrtu dozu cjepiva najranjivijima

Svjetska zdravstvena organizacija Iz WHO-a objavili: Omikron manje smrtonosan od delte, ali opasan za necijepljene

"Jedna od karakteristika koja razlikuje omikron od drugih varijanti je da ima blaže simptome. Usprkos tome, zaraza omikronom može biti smrtonosna, pogotovo za one sa slabijim imunitetom i necijepljene", rekla je direktorica PAHO-a Carissa Etienne.

U Latinskoj Americi i karipskim državama cijepljeno je gotovo 60 posto stanovnika. Čile, Kuba i Argentina imaju među najvećim postotcima cijepljenih na svijetu, rekla je Etienne.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju