Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI POTEZ

Raste im broj novozaraženih, a oni ublažavaju mjere i nude četvrtu dozu cjepiva najranjivijima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danska će ponuditi četvrtu dozu cjepiva najranjivijim građanima, objavio je u srijedu ministar zdravstva dok se zemlja suočava s rastom broja novozaraženih, ali i ublažava restriktivne mjere.

Ovaj potez događa se u tjednu kad su danski zastupnici odlučili ublažiti postojeće restriktivne mjere, što uključuje otvaranje kina, muzeja, koncertnih dvorana i botaničkih vrtova.

"Što je zaraza raširenija u društvu, veći je rizik da će ona stići do naših najranjivijih“, rekao je u srijedu danski ministar zdravstva Magnus Heunicke.

"Sad otvaramo novo poglavlje, prvenstveno odlukom o četvrtoj dozi cjepiva za najranjivije skupine“, dodao je.

Europska agencija za lijekove izrazila je sumnju oko potrebe za četvrtom dozom, kazavši da ne postoje dokazi o koristi tog pristupa, piše Reuters.

Četvrtu dozu razmatra i Mađarska, a Izrael i Čile su je već počeli davati.

Dnevno je u Danskoj oko 20 tisuća novih slučajeva zaraze, no broj umrlih i hospitaliziranih i dalje je na razini daleko manjoj nego prije godinu dana, te se kreće u nekoliko desetaka.

"U boljem smo položaju nego što smo očekivali i strahovali", rekao je Soren Brostrom, čelnik Danske zdravstvene agencije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Među prvima dopustili cijepljenje Djeca u redovima čekaju cijepljenje: ''Ne bojim se, već sam to stotinu puta učinio''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna za sve krivi noćni izlasci? U Danskoj novi crni rekord od početka pandemije: U četvrtak gotovo 10.000 novozaraženih

"Sad sa značajno više sigurnosti možemo reći da ova nova varijanta virusa, trenutno predominantna, uzrokuje manje bolesti", naglasio je.

U Danskoj je dvije doze cjepiva primilo četiri od pet građana, a tri doze nešto više od polovice ukupne populacije. Četvrta doza bit će dostupna krajem ovog tjedna.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene