Pariz, ilustracija
Pariz, ilustracija Foto: Afp

Mnoge europske zemlje suočavaju se s rastom broja zaraženih koronavirusom. U Češkoj je uvedeno izvanredno stanje, a nove mjere nastupile su i za područje Pariza.


U Češkoj je u ponoć na ponedjeljak ponovno na snazi izvanredno stanje zbog "vrtoglavog porasta" infekcije koronavirusom.

Vezani članci Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac Istarski stožer zahtijeva da s početkom veljače sami donose odluke o mjerama Članovi Nacionalnog kriznog stožera i testiranje na koronavirus, ilustracija - 1 U Hrvatskoj zabilježena 643 nova slučaja zaraze. Preminule 32 osobe. Riječka bolnica objavila dobru vijest

Vlada premijera Andreja Babiša odlučila je proglasiti izvanredno stanje, što znači ponovno ograničavanje okupljanja i više kazne za one koji krše epidemiološke smjernice.

Izvanredno stanje već je bilo na snazi od polovice ožujka do polovice svibnja, ali ovoga puta granice će ostati otvorene. Što se tiče događanja i okupljanja, maksimalni broj sudionika bit će deset u zatvorenim i dvadeset na otvorenim prostorima.

Profesionalni sport bit će bez gledatelja. Tvrtke, dućani i restorani nisu obuhvaćeni novim pravilima.

Novi rekordni broj dnevnih zaraza dosegnut je u petak s 3792 nova slučaja.

Po Europskom centru za kontrolu bolesti, u Češkoj je na 100.000 stanovnika zaraženo njih 303,3 u posljednjih 14 dana. Samo je u Španjolskoj po tom parametru stanje lošije jer ona ima prosjek od 319,3.

Češka, zemlja s nešto više od 10 milijuna stanovnika, ima ukupno 82.446 zaraženih i 727 preminulih.

Zatvoreni kafići u Parizu

Francuska je pak odlučila uvesti najviši stupanj mjera za sprječavanje širenja koronavirusa za područje Pariza. Na dva tjedna, počevši od utorka, bit će zatvoreni svi barovi, dok će restorani morati provoditi nove zaštitne mjere kako bi ostali otvoreni, priopćeno je iz ureda francuskoga premijera.

Ured predsjednika francuske vlade Jeana Castexa priopćio je da na području Pariza nije primijećen napredak nakon što su u glavnome gradu prošloga tjedna prihvaćena sva tri vladina kriterija za uvođenje najvišega stupnja mjera za sprječavanje širenja koronavirusa.

Na području Pariza rad od kuće sada mora biti na prvom mjestu "više nego ikad", a u sveučilišnim predavaonicama ne smije biti popunjeno više od pola njihovih kapaciteta, priopćeno je iz Castexova ureda.

Pojačane restrikcije počet će se primjenjivati od utorka.

"Te mjere, nužne u borbi protiv širenja virusa, primjenjivat će se dva tjedna na području Pariza i tri departmana koja ga okružuju", dodaje se u priopćenju.

Da bi se u gradu provodile mjere najvišega stupnja, broj novozaraženih mora biti veći od 250 na 100.000 stanovnika i 100 na 100.000 među starijom populacijom, dok je najmanje 30 posto kreveta na intenzivnoj njezi rezervirano za oboljele od koronavirusa.

Prije tjedan dana restorani i barovi zatvoreni su na dva tjedna u Marseilleu, gradu na jugu Francuske i žarištu širenja zaraze u drugom valu, što je izazvalo prosvjede i neuspješan pokušaj pravne bitke.

Restorani u Marseilleu moći će se otvoriti ranije uz iste nove mjere.

Francuska je u nedjelju imala 12.565 novozaraženih koronavirusom, a tijekom proteklog tjedna 893 oboljela primljena su na intenzivnu njegu.