Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMA POPUŠTANJA MJERA

U Hrvatskoj 715 novih slučajeva zaraze, umrle 33 osobe. Capak o Moderninu cjepivu: "Za sada nema prijavljenih nuspojava"

Aktualno Galerija +0 Presica Nacionalnog stožera Galerija 1/1 >>
U posljednja 24 sata zabilježeno je 715 novih slučajeva zaraze. Preminule su 33 osobe. Za sada nema popuštanja mjera.

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za novinare o najnovijoj situaciji s koronavirusom.

Pročitajte i ovo Vili Beroš NOVE EPIDEMIOLOŠKE MJERE Beroš: ''U petak ću se cijepiti treći put. Potvrđeno je osam slučajeva omikrona'' Dino Goleš NEKE SE PRODULJUJU Sve nove mjere Stožera na jednom mjestu, doznajte detalje: Odnose se na COVID potvrde, turizam, event industriju...

U posljednja 24 sata zabilježeno je 715 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4653. Među njima je 1855 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 160 pacijenata. Preminule su 33 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 223.812 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4550 preminulo, ukupno se oporavilo 214.609 osoba, od toga 1239 u posljednja 24 sata.
U samoizolaciji je trenutačno 18.048 ljudi. Do danas je ukupno testirano 1.107.887 osoba, od toga 5335 u posljednja 24 sata.

"Prije tjedan dana imali smo 1098 pozitivnih. Ukupni broj u prvih pet dana ovog tjedna je 3819, to je 23 posto manje nego prvih pet dana prošlog tjedna. Incidencija je ispod 300 - 288,8 u posljednjih 14 dana. I dalje je situacija takva da je najmanja incidencija u Dubrovniku, a najveća u Međimurju. Hrvatska je na 7. mjestu u EU-u po sedmodnevnoj incidenciji", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. 

3772 osobe cijepljene su u Sisačko-moslavačko županiji. U sustavu domova za starije testirano je 13.157 djelatnika, 88 posto od ukupnog broja djelatnika. Na području Sisačko-moslavačke županije napravljeno je 175 brzih antigenskih testova.

Šef Stožera Davor Božinović dao je objašnjenja o prelasku granice.

"I hrvatski državljani moći će zbog neodgodivih poslova boraviti u susjednim zemljama do 12 sati. Kada osoba zaista ne bude imala drugog izbora, kao što je odlazak liječniku ili sprovod, ta će se odredba primjenjivati. Taj reciprocitet sada će biti jasniji", kazao je. 

Nema popuštanja mjera

Božinović je komentirao popuštanje mjera. "Tek smo ovaj tjedan produžili mjere i nastavit ćemo raditi kao i do sada, pratit ćemo epidemiološku situaciju. Najaviti danas nešto nije realno i to nećemo napraviti", kazao je.

"Nikad nismo zauzeli stav da ćemo po određenom broju propisivati mjere. Drugi su to radili, pa su često to mijenjali. Virus se sporije širio u proljeće i ljeto, imamo predvidivost boljeg razvoja situacije, ali mi još nismo tu, mi smo još u siječnju. Nakon 1. 2. je isto zima i hladno vrijeme i o tome moramo voditi računa, da ne preopteretimo zdravstveni sustav", pojasnio je šef Stožera Božinović.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, izjavio je da nema niti jedne nuspojave povezane s Moderninim cjepivom. 

Nuspojave i cjepivo

Objasnio je i zašto je Hrvatska naručila najviše cjepiva koje još nije ni registrirano te otkrio da ćemo ono Pfizerovo morati - dodatno platiti.

Capak je na pitanje zašto smo naručili najviše AstraZenecina cjepiva odgovorio: "Prvi ugovor koji je EU ponudio je bio ugovor s njima. Tada je bilo govora da će prvo cjepivo koje će se registrirati biti upravo to cjepivo. To je bio listopad. Nitko tada nije spominjao registraciju Pfizera. Vidjeli smo da je cijena povoljna i naručili smo količine koje su nam trebale za najrizičnije skupine", kazao je Capak.

"Nama je pripalo 2,7 milijuna doza. AstraZeneca je pred registracijom. Predan je zahtjev. Datum registracije vjerojatno je 29. siječnja", otkrio je.

Capak o cjepivu AstraZeneca

Dodatno plaćanje Pfizerova cjepiva

Na pitanje o popuštanju mjera i hoće li se pokrenuti pojedinačni sportovi, Capak je odgovorio: "Situacija se analizira, ne možemo najaviti nikakvo popuštanje. Pojedini savezi poslali su upite i dopise, odgovaramo im i komuniciramo s Ministarstvom sporta, pratimo situaciju", rekao je Capak.

Božinović se ponovo osvrnuo na popuštanje mjera i kada bi se to moglo dogoditi. "Mi ćemo nekoliko dana prije isteka ove odluke imati sastanke i procijeniti situaciju", istaknuo je. 

Capak nije mogao reći koliko se ljudi prijavilo za cijepljenje. 

"Koliko se građana prijavilo za cijepljenje, ne znam točno. Razlikuje se od liječnika do liječnika, ali interes raste, povećava se", kazao je Capak. Na konferenciji za novinare rečeno je i kako u Zavodu nije zabilježena gripa. Gripa nije registrirana niti u Klinici za infektivne bolesti.

"Napravili smo 500-tinjak uzoraka. Nismo imali uzoraka gripe", napomenuo je Capak, koji je ponovo objasnio dodatno plaćanje Pfizerova cjepiva. 

"Pfizer ima veću količinu cjepiva, a on je Hrvatskoj poručio da će nam to više naplatiti. Pfizer će od idućeg ponedjeljka naplaćivati šest doza", kazao je. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene