Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eskalirali problemi

Medicinske sestre traže sastanak s ministricom Bedeković: "Nedostatak zaštitne opreme i kadra te oduzimanje dana godišnjeg odmora ozbiljni su problemi"

Nedostatak medicinskih sestara u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr)
Nedostatak medicinskih sestara u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je u ponedjeljak hitni sastanak s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković radi rješavanja gorućih problema 1800 medicinskih sestara koje rade u socijalnoj skrbi.

Komora upozorava na neadekvatne uvjete rada koji su eskalirali tijekom pandemije, nedostatak zaštitne opreme i zakidanje medicinskih sestara oduzimanjem dana godišnjeg odmora zbog samoizolacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

"Nedostatak zaštitne opreme (maski, rukavica, zaštitnih odijela, dezinficijensa), oduzimanje dana godišnjeg odmora zbog samoizolacije, ogroman manjak sestrinskog kadra, prevelik broj zahtjevnih, kroničnih i palijativnih pacijenata na jednu sestru, ručno vođenje dokumentacije - to su vrlo ozbiljni problemi s kojima se suočavaju medicinske sestre u ustanovama socijalne skrbi diljem Hrvatske", navodi predsjednik Komore Mario Gazić.

U sustavu radi 1800 medicinskih sestara, a Ministarstvo ne zapošljava niti jednu medicinsku sestru s potrebnim znanjima i sposobnostima za koordinaciju tog dijela sustava. Ministarstvo mora zaposliti jednu medicinsku sestru visoke stručne spreme za koordinaciju svih aktivnosti prema medicinskim sestrama u ustanovama, poručuje Komora.

U priopćenju se upozorava da su pojedini ravnatelji ustanova socijalne skrbi sestrama koje su zbog reorganizacije rada u timovima završile mjesec s nedovoljnim fondom sati ili su bile u samoizolaciji za to razdoblje oduzimali dane od godišnjeg odmora.

Komora smatra nedopustivim da nadležno Ministarstvo tumači kako nije odgovorno za način obračuna plaća u ustanovama socijalne skrbi čiji su osnivači županije ili Grad Zagreb te će zatražiti od ministrice Bedeković da izda hitnu uputu kojom će riješiti taj problem na isti način kao u zdravstvenom sustavu.

Također, Komora će uputiti ministru zdravstva Viliju Berošu prijedlog izmjena Pravilnika o sestrinskoj dokumentaciji, koji utvrđuje sadržaj i obrasce sestrinske dokumentacije, koji bi se odnosio i na medicinske sestre zaposlene u sustavu socijalne skrbi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene