Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Kritizirali istup na Odboru za zdravstvo

KoHOM uputio oštre poruke ministru Berošu: "Iznio je potpunu laž i propuste u funkcioniranju sustava pokušao svaliti na leđa obiteljskih liječnika"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) poručila je u subotu ministru Berošu kako nije istina da obiteljski liječnici nekontrolirano upućuju nehitne pacijente u hitnu službu i da je nedovoljan njihov odaziv u mobilne timove za cijepljenje u Zagrebu.

KoHOM u priopćenju ističe kako najoštrije osuđuje dio teksta u Nacrtu reformskih mjera, koje je ministar zdravstva Vili Beroš predstavio na saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku, a koji se tiču primarne zdravstvene zaštite.

Pročitajte i ovo Vili Beroš rezultati inspekcije Ministar Beroš potvrdio: Pronađeni propusti u radu KB-a Sveti Duh Ministar Beroš Nastavljaju se pripreme za štrajk Beroš nakon sastanka: "Ako ne dobiju rokove, vjerojatno će reći da slijedi štrajk, a ja ću pitati je li to legitimno"

Ministar Beroš kao "veliku disfunkcionalnost" u primarnoj zdravstvenoj zaštiti naveo je "upućivanje nehitnih stanja u bolničke hitne", te "nedovoljan odaziv liječnika primarne" u mobilne timove za cijepljenje ljudi koji su nepokretni ili teško bolesni, navodi, uz ostalo, KoHOM koji tvrdi da je ministar Beroš u "oba je slučaja iznio potpunu laž".

Po njihovoj ocjeni, bez ikakvog činjeničnog utemeljenja, goleme propuste u funkcioniranju zdravstvenog sustava "pokušao je svaliti na leđa obiteljskih doktora".

"Obiteljski liječnici itekako su dobro educirani i znaju prepoznati težinu stanja svojih pacijenata i sasvim sigurno ne šalju pacijente samo zato da napune hitnu i otežaju rad kolegama već to čine isključivo po pravilima struke", stoji u priopćenju KoHOM-a.

"Niste uspjeli, znali ili htjeli smanjiti liste čekanja"

Podsjećajući kako je istina da u hitnu službu samoinicijativno slobodno može doći bilo koji čovjek koji ima tegobe, kažu da tako dio pacijenata uspije obaviti brze pretrage i saznati dijagnozu.

"Pacijenti samoinicijativno odlaze u hitnu službu zato što na pojedine dijagnostičke pretrage čekaju mjesecima, negdje i po šest mjeseci ili godinu dana", tvrdi KoHOM i kaže da je to isključivo odgovornost ministra Beroša i njegovih prethodnika, jer "niste uspjeli, znali ili htjeli smanjiti liste čekanja".

KoHOM ističe da je više puta javno tražio da HZZO dostavi podatke o tome koliki je broj obiteljskih liječnika i po kakvim simptomima ili sumnjama slao svoje pacijente u hitnu službu navodno bez utemeljenja, ali da odgovor nisu dobili.

Odbacujući ocjenu da je "nedovoljan odaziv liječnika primarne“ u mobilne timove za cijepljenje u Zagrebu, KoHOM ističe da su ministra još u prosincu 2020. pozvali da osnuje mobilne timove te da su se liječnici obiteljske medicine "stavili na raspolaganje".

"Za promjenu organizirajte masovno cijepljenje i sustav"

Uz konstataciju da je Beroš poslao uputu da zavodi za javno zdravstvo sastave mobilne timove i da se procijepe nepokretni ili teško bolesni pacijenti tamo gdje to ne mogu učiniti obiteljski liječnici, poručuje ministru da mobilne timove u Zagrebu nitko nije organizirao, a ne to da se liječnici obiteljske medicine ne žele u njih uključit.

KoHOM je istaknuo da mobilni timovi za cijepljenje funkcioniraju, i to jako dobro, isključivo u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Tvrde da je cijepljenje u RH gotovo u svim segmentima posao obiteljskih liječnika pa kažu da "ministrovu, potpuno neutemeljenu, prozivku" ne mogu tumačiti drugačije nego "još jednim sramotnim podcjenjivanjem i smišljenim napadom" na njih.

Ministru Berošu na kraju su, među ostalim, poručili da je liječnicima obiteljske medicine ujedinjenima u KoHOM "dosta toga da za svoje propuste okrivljuje druge" i "savjetuju da za promjenu učini nešto novo: da napokon organizira učinkovito masovno cijepljenje i sustav kojem je na čelu".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene