Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BORBA PROTIV KORONAVIRUSA

Dok svijet strahuje od novog soja Kina dala važno obećanje Africi: Može li ono promijeniti tijek pandemije?

Xi Jinping (Foto: AFP)
Xi Jinping (Foto: AFP) Foto: Afp
Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je u ponedjeljak milijardu doza cjepiva protiv COVID-19 Africi u obliku donacija i podrške lokalnoj proizvodnji kako bi se nadoknadila praznina na koju upozorava kontinent.

Kineski predsjednik Xi Jinping vijest je objavio na forumu kinesko-afričke suradnje organiziranom kod Dakara dok se afričke zemlje trude oživjeti njihova gospodarstava teško pogođena pandemijom.

Organizatori računaju na pojačanu suradnju s Kinom. Kina, prvi trgovinski partner Afrike i druga destinacija afričkog izvoza, udvostručila je svoj gospodarski aktivizam na tom kontinentu intenzivnom diplomacijom kojom podržava nedovoljno opremljene zemlje.

"U sklopu borbe protiv COVID-19, Kina će Africi osigurati milijardu dodatnih doza cjepiva, od kojih 600 milijuna u donacijama i 400 milijuna u ostalim oblicima poput pokretanja proizvodnih jedinica cjepiva", rekao je kineski predsjednik na Forumu suradnju Kina-Afrika (Focac).

Planovi proizvodnje cjepiva na kontinentu su već pokrenuti u Egiptu ili su u pripremi, kao u Senegalu. Kina je uz to isporučila više od 160 milijuna doza cjepiva Africi, rekao je zamjenik kineskog ministra trgovine Ren Hongbin, od kojih veliki dio u donacijama.

"Moramo nastaviti zajedničku borbu protiv COVID-19. Piroritet moramo dati zaštiti našeg stanovništva i popuniti jaz u cijepljenju", rekao je kineski predsjednik govoreći od teškom kašnjenju cijepljenja u Africi.

Kineski predsjednik je također najavio slanje 1500 profesionalaca i izvedbu 100 zdravstvenih projekata. Također je obećao podršku agrobiznisu. Kinesku pomoć tom sektoru željno očekuje Senegal i određen broj afričkih zemalja.

Sudionici foruma, afrički ulagači i dužnosnici koji sudjeluju osobno ili putem video konferencije, podsjetili su na važnost kineskog angažmana na kontinentu.

Pročitajte i ovo U liječničkoj ordinaciji - Ilustracija - 3 povrijedili kodeks medicinske etike? Osam liječnika moglo bi ostati bez licence zbog medijskih istupa tijekom pandemije: "Može biti opasno i dovesti javnost u zabludu"
Pročitajte i ovo Manje gužve na cijepljenju - 2 Punktovi ostaju otvoreni Na testiranju 5000 asimptomatskih osoba otkriveno 46 pozitivnih. Interes za cijepljenje solidan: "I dalje je najveći za prvu dozu"

Diljem Afrike, proizvodnja je pala za 2,4 posto u 2020. godini, pandemija je pojačala nezaposlenost, proračunske deficite i javni dug, rekao je senegalski ministar gospodarstva Amadou Hott.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene