Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ-a
Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ-a Foto: Milan Sabić/Pixsell

Splitsko-dalmatinska županija bilježi rekordan broj od 160 zaraženih u posljednja 24 sata, a ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin tvrdi kako bi da se svi testiraju broj zaraženih bio pet puta veći.


"Da se svi testiraju, broj zaraženih bio bi mnogo veći, sigurno pet puta", ustvrdila je Karin na izvanrednoj konferenciji za novinare u povodu rekordnog broja zaraženih u županiji.

Dodala je kako je u posljednja 24 sata testirano 916 osoba, od kojih se njih 160 pokazalo pozitivnima na koronavirus, a pet ih je testirano izvan županije.

Zaraženo 12 časnih sestara iz doma kod Sinja

Navela je da je u Splitu najviše zaraženih, njih 63, među novozaraženima je i 12 časnih sestara iz doma u Košutama kod Sinja, a tri škole u županiji rade samo online.

U određenim školama u samoizolaciji su od dva do pet razreda, kao i na sveučilištu.

Među novozaraženima je četvero studenata Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, na Medicinskom fakultetu ih je troje, Pomorski fakultet broji jednog novozaraženog djelatnika, a na Dentalnoj medicini zaraženo je dvoje studenata.

Zaražen 31 zdravstveni djelatnik

Karin je istaknula kako je u županiji koronavirusom zaražen ukupno 31 zdravstveni djelatnik, a 14 ih je u samoizolaciji.

Petero je zaraženih s jednog zbora, pozitivni su i jedan trener te igrač i igračica iz dva sportske kluba, dok je u Nastavnom zavodu samo jedna osoba u samoizolaciji.

Izvijestila je i kako je u splitskom KBC-u desetak zaraženih s istog odjela, zaražena su četiri liječnika, dok su ostali srednja stručna sprema.

Sve teže pohvatati kontakte zaraženih

Karin je upozorila kako je sve teže pohvatati kontakte zaraženih, pa računaju na pomoć drugih kolega, liječnika, sanitarnih inženjera, a napomenula je i kako su brojni zaraženi asimptomatski.

Konferencija za medije splitskog stožera Ravnateljica splitskog NZJZ-a upozorila na neodgovorno ponašanje: "Bojimo se da bi moglo doći do porasta broja zaraženih i pooštravanja mjera"

Sveučilište u Splitu Koronavirus se probio u splitsko sveučilište: Zarazili se studenti, omogućit se dostava hrane i lijekova onima za koje nema tko brinuti

"Mi svaki dan očekujemo eskaliranje, vidite koliko je ljudi u samoizolaciji. Očekuje se i njihovo pobolijevanje, a sigurno se očekuju i novooboljeli u određenim institucijama gdje se ne pridržavaju mjera i na određenim okupljanjima jer se bolest jako brzo širi", izjavila je.

Vezano za gotovo konstantan visoki broj zaraženih u Sinju rekla je da su tamo imali zaraženih u dva sportska kluba, potom njihovi kontakti, isto tako trgovački centar i njihovi kontakti, te je puno njih od obiteljskih kontakata.