Među mnogim zaraženima je i 80 štićenika gospićkog Doma za starije i nemoćne, a zaražen je i lički župan Darko Milinović. O oboljelima, kao i o njihovim kontaktima, brinu se samo jedan epidemiolog i jedna infektologinja.

Galerija Margareta Bajo-Dadić, infektologinja Opće bolnice Gospić - 1 Margareta Bajo-Dadić, infektologinja Opće bolnice Gospić - 2 Gospić +0 Ilustracija

Iako ni Liku nije zaobišla epidemija koronavirusa, on im, kažu, nije bitno poremetio živote. Katica Rukavina iz Lovinca rekla nam je da "jedino djeca manje dolaze, a drugo je sve po starom".

Bračni par Matković u Liku je prije dvije godine došao iz Zagreba. I koronavirus se, kažu, lakše proživljava kad je Velebit blizu.

"Ovo je 99,9 posto bolje i ljepše nego što je po gradovima", rekao nam je Marko Matković. "Ovo liječi sve, 99 bolesti liječi, stotu moraš gaziti nogama", dodao je.

U Lici je trenutačno 161 zaražena osoba. Među njima su i župan Darko Milinović i članovi njegove uže obitelji.

"Samo prvi dan imao sam temperaturu do 39. Nakon toga sam afebrilan i nemam gotovo nikakvih simptoma. Slušam svoju liječnicu, da ne slušam, već bih danas bio na traci na trčanje ili u teretani", rekao je Milinović.

Prosvjed protiv mjera u Torinu Burni prosvjedi u Italiji: U Milanu prosvjednici bacaju Molotovljeve koktele, u Torinu policiju gađali petardama

Andrija Jarak u Areni Zagreb Zagrebačka Arena priprema se za najgori scenarij, postavlja se 500 kreveta: "Nadam se da ih nećemo morati postavljati i na parter"

U krevetima gospićkog odjela za koronavirus nikada nije bilo više pacijenata.

"Mi smo naše kapacitete kreveta gotovo popunili. U bolnici leži 15 pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom ovo je sada najgora situacija u Lici od početka cijele ove pandemije", rekla je Margareta Bajo-Dadić, infektologinja Opće bolnice Gospić.

Od početka cijelu Liku pokrivaju jedan epidemiolog koji je trenutačno u samoizolaciji i jedna infektologinja. Bajo-Dadić već dva mjeseca radi bez slobodnog dana, ali se ne žali. Ako se razboli i ona, Ličani će ostati bez jedine infektologinje koja situaciju u Lici koliko može drži pod kontrolom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju