Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarstvenici su očajni

Kako spasiti ekonomiju? "Bili smo u ratu i znali smo se financirati. Vrijeme je da prestanemo biti činovnici"

U borbi protiv ekonomske krize svi očekuju veću ulogu države. SDP predlaže moratorij na sve kredite građanima, Vladini koalicijski partneri traže otpise dugova obrtnicima, a analitičari tvrde da sada treba trošiti. HNB poručuje da banke imaju dosta novca za pomoć gospodarstvu, a obrtnici pokušavaju preživjeti.

SDP smatra da bi se zbog koronavirusa trebao uvesti moratorij od godine dana na sve stambene i nenamjenske kredite.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu" Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut"

"U godinu dana se kredit ne vraća, a za tih godinu dana kamate ne rastu", saborski zastupnik Peđa Grbin (SDP).

"Zato je potrebno zaustaviti kredite i državu u naplati i pumpati dobavljači da plaćaju i oni su zadnja brana da jedan drugome počnu plaćati", rekao je saborski zastupnik Boris Lalovac (SDP).

HNS, partner u Vladi Andreja Plenkovića, traži otpis dugova obrtnicima.

"Danas ne razmišljamo da ćemo im sve otpisati. Naravno da ćemo im sve otpisati i to moramo i trebamo. Razmišljamo koliko dati da bi u fazi zabrane održavali hladni pogon", rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

"Mi smo bili u ratu i znali smo se financirati i sada je vrijeme da prestanemo biti činovnici. Bit će problem ako se potrošni porezi kao PDV i trošarine kao obrana, mirovine i plaće počne urušavati", dodao je.

I analitičari i HNB tvrde da novac neće biti problem

Ekonomski analitičari poručuju da novac sada nije problem i da država samo treba uskočiti.

"To rade sve države svijeta i u našem okruženju: upumpavaju ogromne količine novca u ekonomiju", rekao je Mato Njavro, prodekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa.

HNB šalje poruku banke imaju novca.

"Danas je višak likvidnosti većih od 40 milijardi kuna. To je bankama za gospodatstvao i banke to mogu slobodno koristiti", rekao je Vedran Šošić, viceguverner HNB-a.

Država živi iz mjeseca u mjesec, građani iz tjedna u tjedan, a ministar financija Zdravko Marić poručuje svima da se koristi "sve što imamo na raspolaganju, pa i ono jučer nezamislivo."

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene