Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže pomoć države

Kotač pokretanja gospodarstva sve se sporije vrti: Koronavirus srozava unosnu granu hrvatske ekonomije

Hotel, ilustracija - 3
Hotel, ilustracija - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hotel, ilustracija - 1 Hotel, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hotel, ilustracija Hotel, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Hotel, ilustracija - 3 Galerija 1/3 >>
Posve je jasno da turizam zbog koronavirusa trpi žestoke udare. Nema kruzera, rezerviranje apartmana sve je lošije, a posla nemaju ni vodiči. Kotač pokretanja gospodarstva od kojega zaradimo 12 milijardi eura na godinu sve se sporije vrti.

Koronavirus je već ostavio je traga na turističkoj predsezoni: "Normalno, mi smo tu najviše na udaru, pogotovo Dalmacija koja najviše ovisi o turizmu", rekao je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Šibenik.

Pročitajte i ovo Ilustracija velik porast, slabo prijavljivanje Gdje je nestao COVID? Brojke u tjedan dana dvaput veće: "Teško je procijeniti koliko ljudi prijavljuju i koliko je to realno" Ilustracija Nove brojke Raste broj zaraženih koronavirusom: Pogledajte nove podatke

Velike kruzere teško da ćemo na obali vidjeti u skorije vrijeme, a kongresni turizam, koji je bio sinonim za produljenje sezone, nije pošteno ni počeo. U ožujku, travnju i svibnju u jednom vodičkom hotelu trebalo je biti održano oko skupova. No, svi su oni otkazani za jesen.

I dok se brojni hoteli zatvaraju, jedan hotel Vodicama još nije zatvorio vrata. Šank se doslovce sjaji, a otkaza za 180 radnika, tvrdi direktor, neće biti: "Radnici će koristiti godišnje odmore, slobodne dane. Neki će pomoći oko održavanja hotela", rekao je Darko Bastić.

No, neće biti ni novih zapošljavanja jer gostiju gotovo da i nema. Na svojoj koži to ovih dana osjete i turistički vodiči.

"Iz dana u dan se broj otkazanih vođenja povećava, ali ono što nas najviše brine je da su polako počela otkazivanja za peti i šesti mjesec, čemu se nismo nadali", rekla je Tina Biluš, predsjednica Udruge turističkih vodiča Šibenika.

Turističko koplje ipak ne treba baciti u trnje

Jedino o čemu mogu razmišljati ovih dana jest kako se spasiti od najcrnjeg scenarija.

"Nužna je suradnja banaka. Nadam se da će bit sluha kod banaka jer nije pitanje hoće li biti dva ili pet posto neplatiša. Bit će im 100 posto neplatiša", rekla je Martina Nimac Klacina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK.

Na udaru korone su i obrtnici. Dok oni čuvaju tradiciju, traže mjere za očuvanje radnih mjesta.

"Najam, plaćanje, odnosno neplaćanje poreza koji bi trebali platiti sada, da se odgodi, da se plati, i to bi bilo to", rekao je Lazer Čivljak, vlasnik tradicijskog obrta.

Oni koji su dosada punili državni proračun sada od države očekuju pomoć. A da smo se nadali još jednoj rekordnoj turističkoj sezoni, dokazuju i sljedeće brojke: "Od 01. siječnja do 06. ožujka 2020. godine izdano je 14.480 dozvola za boravak i rad strancima na temelju Odluke o utvrđivanju godišnjih kvota… To znači da je u 2020. godini zabilježeno povećanje od 49 posto izdanih dozvola za boravak i rad u odnosu na 2019. godinu", stoji u odgovoru MUP-a.

No, turističko koplje ipak ne treba baciti u trnje, poručili su iz Ministarstva turizma, nego se treba nadati dobroj ljetnoj špici.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene