Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uništavaju novčanice

Panični strah od koronavirusa: Peru novac u vešmašinama, pokušavaju ih dezinficirati u mikrovalnim pećnicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zabrinuti stanovnici Južne Koreje u tolikom su strahu od zaraze koronavirusom da mnogi među njima posljednjih pola godine stavljaju novčanice u mikrovalne pećnice ili perilice rublja, pritom ih uništavajući u nastojanju da ih temeljito 'očiste' od koronavirusa.

Središnja banka Južne Koreje u petak je objavila da su stanovnici u proteklih šest mjeseci zamijenili triput više oštećenih novčanica nego u istome razdoblju prošle godine, a vjeruje se da ih je većina uništena u nastojanju da se novčanice dezinficiraju na potpuno neprikladan način - u mikrovalnoj pećnici ili perilici rublja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna umrle 204 osobe U Južnoj Koreji u četvrtak najmanje zaraženih u proteklih tjedan dana Slika nije dostupna Najveće žarište izvan Kine Pogledajte snimku: Ogromni redovi za kupnju zaštitnih maski u Južnoj Koreji

Dužnosnik središnje banke Reutersu je rekao da ukupna vrijednost oštećenih novčanica koje su između siječnja i lipnja vraćene u banku pošto su izgorjele u mikrovalnim pećnicama ili su oprane u perilicama iznosi 1,32 milijarde vona ili oko 1,1 milijuna dolara. Za usporedbu, u istome razdoblju prošle godine u banke su klijenti vratili novčanice u vrijednosti od 480 milijuna vona ili 400 000 dolara.

U priopćenju stoji da je banka u prvoj polovici 2020. bila prisiljena uništiti novčanice i kovanice u vrijednosti od 2,69 milijarda vona.

Ekstremni načini 'pranja' novca

Kao ekstreman primjer 'pranja' novca banka je navela slučaj klijenta kojega su službenici nazvali Um. On je u banku stigao kako bi zamijenio 35,5 milijuna vona koje je oštetio pošto ih je temeljito oprao u perilici rublja. Banka mu je uspjela zamijeniti samo 22,9 milijuna vona, što znači da je izgubio 35 ušteđenog novca.

Drugi slučaj odnosi se na osobu koju su nazvali Kim. Ona je u mikrovalnu pećnicu zbog temeljite sterilizacije stavila 5,2 milijuna vona. No šteta nije bila prevelika pa je banka Kimu ipak zamijenila veći dio novčanica.

Iz banke su ožujku obavijestili javnost da sve novčanice koje svakodnevno stižu u tu ustanovu u svojevrsnoj 'karanteni' provode dva tjedna da bi s njih nestao koronavirus. Tek potom idu dalje u opticaj. U sklopu borbe protiv koronavirusa dio novčanica se iz mjera predostrožnosti spaljuje i zamjenjuje novima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene