Josip Manolić
Josip Manolić Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Danas je protiv koronavirusa cijepljena prva osoba u svijetu. Što misli o cjepivu i bi li uzeo svoju dozu pitali smo dugovječnog bivšeg političara i obavještajca Josipa Manolića, koji je u ožujku proslavio 100. rođendan.


Počelo je masovno cijepljenje protiv korone, a prva osoba koja je cjepivo primila je 90-godišnjakinja iz Sjeverne Irske. U Hrvatskoj cijepljenje protiv koronavirusa još nije počelo, no neki su se, poput članova Nacionalnog stožera već predbilježili za javno procjepljivanje pred kamerama.

Vezani članci Izrael popustio mjere nakon kampanje cijepljenja Još su bez kolektivnog imuniteta, ali su dočekali važan signal da je vrhunac epidemije prošao Koronavirus, ilustracija Još 1565 zaraženih koronavirusom: U Dalmaciji pozitivan svaki treći testirani, situacija nije sjajna ni na sjeveru zemlje

Javnost je podijeljena, a bi li se cijepio protiv koronavirusa pitali smo i dugovječnog bivšeg hrvatskog političara i obavještajca Josipa Manolića.

Stogodišnji Manolić je za DNEVNIK.hr rekao kako se u aktualnoj pandemiji u zemlji i svijetu osjeća dobro i ne smatra se posebno ugroženim.

"U opasnosti sam kao i svi drugi građani. Stvar je svakog pojedinca da ocijeni realnost opasnosti u kojoj se nalazi. Ovo je nevidljiva opasnost i čovjek mora biti dobro sabran da ocijeni tu opasnost da bi mogao adekvatno odgovoriti - da li bježati s tog mjesta ili poduzeti neke druge korake", govori Josip Manolić.

Na pitanje bi li se cijepio odgovara potvrdno, ali…

"Cijepio bih se ako i kada bude preporuka za to. U ovih 100 godina života što sam proživio mislim da sam stekao dovoljno životnog iskustva u različitim okolnostima i različitim opasnostima da mogu procijeniti opasnost, a realna opasnost postoji", kaže.

Smatra da nikakve prisilne mjere oko cijepljenja ne bi imale koristi.

"Cjepivo je jedno kontrolirano zaraženje organizma, i ako ste toga svjesni onda ćete morati donijeti odluku – da li je bolje svjesno zaraziti u količini koja je dozvoljena ili se ne cijepiti. Ja se u ovom momentu vjerojatno ne bih cijepio jer nema cjepiva koje je isprobano, a ne bih htio biti kunić za isprobavanje. Ne želim biti ni agitator ni za ni protiv cijepljenja", kaže.

"Cjepivo će postati roba na tržištu, a na stručnim ljudima je da ocjene koje cjepivo i na kojem području najbolje odgovara. I kad se stručni ljudi uvjere u to da je određeno cjepivo najbolje za upotrebu onda se toga trebamo držati i cijepiti se, jasna stvar", poručuje Manolić.