Testiranje na Zagrebačkom Velesajmu - 4
Testiranje na Zagrebačkom Velesajmu - 4 Foto: Matija Habljak/Pixsell

Od subote i Karlovačka, Osječko-baranjska, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska županija kao i grad Zagreb za njemačke vlasti slove kao rizična područja.


Od prije su i druge hrvatske županije na listi tako da trenutno skoro čitavo područje Hrvatske s izuzetkom Istarske, Primorsko-goranske, Zadarske i Šibensko-kninske županije slovi kao rizično područje.

Vezani članci Kardinal Vinko Puljić (Foto: Pixsell,Marko Mrkonjić) Kardinal Vinko Puljić hospitaliziran u sarajevskoj bolnici: Stabilno je, ima upalu pluća Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a Capak iznio crne prognoze o umrlima od korone, najavio što bi još mogli zatvoriti ako se stanje ne popravi: "To ne ovisi o meni, ali..."

Za povratnike iz ovih područja vrijedi obveza 14-dnevne samoizolacije nakon dolaska u Njemačku te prijavljivanje lokalnim zdravstvenim službama. Negativni test na koronavirus isključuje obvezu samoizolacije.

Njemačka vlada je na temelju preporuke središnjeg epidemiološkog instituta Robert Koch i čitavu Poljsku i Švicarsku kao i skoro cijelu Austriju, s izuzetkom Koruške, stavila na popis rizičnih područja.

Na listi rizičnih područja se po najnovijem nalazi i gotovo čitava Italija, dok su s liste skinuti Kanarski otoci.

Istodobno je Danska zbog porasta broja novozaraženih u Njemačkoj zatvorila svoju granicu prema ovoj zemlji.

Merkel pozvala građane na smanjenje kontakata

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je u svojoj redovitoj subotnjoj video-poruci poziv građanima da koliko god je moguće smanje broj osobnih kontakata te da se pridržavaju higijenskih mjera i pravila nošenja zaštitne maske.

Policija u Berlinu danas intenzivno provjerava pridržavanje mjera poput nošenja maski u pješačkim zonama te zabrane točenja i prodaje alkohola nakon 23 sata.

Njemačka posljednjih dana bilježi nagli porast broja novozaraženih, koji je u četvrtak i petak premašivao broj od 11 tisuća.