Testiranje na koronavirus, ilustracija
Testiranje na koronavirus, ilustracija Foto: Afp

Velika Britanija surađivat će sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) na razvoju "pandemijskog radara", sustavu koji bi pomogao u brzom prepoznavanju novih sojeva koronavirusa i globalnom praćenju nastajućih bolesti, čime bi se osiguralo da svijet "više nikada ne bude uhvaćen nepsreman".


Britanski premijer Boris Johnson najavio je plan za pokretanje novog "Globalnog pandemijskog radara" uoči sastanka članica G20 na temu globalnog zdravlja, koji će u petak započeti u Rimu.

Vezani članci Testiranje na koronavirus u Šibeniku - 1 Ukidaju besplatno testiranje na COVID: "Zašto bi oni koji su se cijepili plaćali testiranje onima koji se cijepiti ne žele?" Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Latvija uvodi obvezno cijepljenje protiv COVID-a za tri sektora, u ostalima mogući otkazi necijepljenima

Iz Johnsonova ureda poručili su da će taj projekt uključivati mrežu nadzornih središta koja bi mogla nadzirati moguće izbijanje epidemije i dijeliti podatke o sojevima virusa i otpornosti na cjepivo.

Johnson koristi britansko predsjedavanje skupinom G7 kako bi naglasio potrebu za spremnost na buduće pandemije te ustanovio radnu skupinu stručnjaka koji će istraživati kako bi se moglo ubrzati razvoj cjepiva protiv budućih bolesti.

"Hvatanje ukoštac s COVID-19 na globalnoj razini i osiguravanje bolje pripremljenosti za buduće prijetnje našem zdravlju apsolutni je prioritet za britanskog predsjedanja G7", izjavio je Johnson.

"Moramo izgraditi sustav nadzora bolesti koji odgovara 21. stoljeću, koji će omogućiti dijeljenje podataka u realnom vremenu i brzo genomsko sekvenciranje te odgovor", istaknuo je britanski premijer.

Velika Britanija će 3. i 4. lipnja biti domaćin sastanka ministara zdravstva zemalja skupine G7, a u tjednu nakon toga će se na jugozapadu Engleske osobno sastati najviši državni dužnosnici.

Velika Britanija ima velike mogućnosti u sekvenciranju virusa koje su vrlo aktualne s obzirom na to da novi sojevi koronavirusa povećavaju rizik od novih valova širenja zaraze.

Na sastanku koji će biti održan u petak vođe najbogatijih zemalja svijeta usvojit će deklaraciju kojom se preporučuju dobrovoljne akcije za jačanje proizvodnje cjepiva protiv COVID-19, a čiji konačni tekst ukazuje na povlačenje pritiska SAD-a i drugih država za odricanje prava na patent.

Farmaceutske kompanije objavit će da će dostavom velikih količina jeftinijeg cjepiva protiv COVID-19 siromašnim državama u ovoj godini pokušati utjecati na globalnu neravnotežu, izjavio je službenik Europske unije.