Tokio
Tokio Foto: Philip FONG / AFP

Vlada japanskog premijera Yoshihide Suga odlučila je u Tokiju uvesti izvanredno stanje zbog koronavirusa, samo dva tjedna uoči početka Olimpijskih igara, objavljeno je u četvrtak.


Privremeno izvanredno stanje bit će na snazi od ponedjeljka do 22. srpnja, rekla je vlada.

Predviđeno je da se Olimpijske igre održavaju od 23. srpnja do 8. kolovoza.

Razlog uvođenja četvrtoga izvanrednog stanja u Tokiju jest još jedan znatan porast broja zaraženih. Izvanredno stanje, međutim, nije zatvaranje sa strogim policijskim satom kao u drugim zemljama.

Premda su građani pozvani da ostanu kod kuće, restorani su otvoreni, no ne smiju posluživati alkohol, nuditi karaoke i navečer se moraju zatvoriti ranije nego inače.

Cijepljenje, ilustracija Nema samo Hrvatska probleme sa sustavom za naručivanje na cijepljenje, i njima je pao sustav: "Razmislite o mogućnosti dolaska bez narudžbe"

Japan nije pretrpio eksploziju pandemije COVID-19 kakva je viđena u drugim zemljama, no ima više od 810.000 zaraženih i 14.900 umrlih, navodi Reuters.

Sporo cijepljenje znači da je samo četvrtina stanovništva primila barem jednu dozu cjepiva protiv COVID-19.

Odluka o uvođenju novog izvanrednog stanja u Tokiju događa se u četvrtak, kada je u prijestolnici objavljena brojka o 896 novozaraženih, što je gotovo kao sredinom svibnja.

Cjepivo, ilustracija Europska unija odobrila sve zahtjeve za izvoz cjepiva protiv korone iako sama ne dobiva naručene doze, poznato i koje su zemlje to tražile

Postoji nekoliko scenarija za Olimpijske igre

Organizatori su predložili nekoliko scenarija za Olimpijske igre sponzorima kasno u srijedu navečer, kazao je izvor blizak pregovorima.

Sponzorima je tako rečeno da u slučaju da ne bude dopuštena publika na stadionima, svi će se događaji održavati bez navijača, što znači da se karte namijenjene sponzorima neće moći koristiti i bit će to novi udarac za proračun Olimpijskih igara, koji je već izgubio na prodaji ulaznica navijačima.