Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DETALJNE UPUTE

Sve što trebate znati o dobivanju e-Propusnice: Tko, gdje i kako može predati zahtjev

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponoć s 22. na 23. prosinca na snagu stupa odluka Nacionalnog stožera o zabrani kretanja građana među županijama. Za one koji ipak moraju putovati, zbog opravdanih razloga, bit će izdavane e-Propusnice.

Odlukom o zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj koja stupa na snagu 23. prosinca 2020.godine i traje do 8. siječnja 2021. godine svim osobama koje imaju prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj zabranjeno je napuštanje područja županije u kojoj imaju prebivalište ili boravište.

Kategorije osoba koje su izuzete od zabrane svojstvo koje im to omogućava mogu dokazati: iskaznicom i drugom identifikacijskom ispravom ili propusnicom.

Osobe koje ne posjeduju iskaznicu ili drugu identifikacijsku ispravu ili dokument, propusnicu mogu zatražiti od županijskog stožera civilne zaštite prema mjestu svoga prebivališta ili boravišta.

Zabrana se ne odnosi na pojedine grupe građana

Zabrana se ne odnosi na osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu te dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe.

Također, zabrana se ne odnosi na one koji rade na izvješćivanju javnosti, pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb - zahtjev se podnosi županijskom stožeru civilne zaštite prema prebivalištu ili boravištu osobe koja treba medicinsku skrb.

Izuzetak su i putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće - zahtjev se podnosi županijskom stožeru civilne zaštite prema prebivalištu ili boravištu osobe koja traži propusnicu, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19 te diplomatsko osoblje.

Zahtjevi za izdavanje propusnica za pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb ili osobe radi putovanja na posao, ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće upućuju se županijskom Stožeru prema mjestu prebivališta ili boravišta osobe koja podnose zahtjev putem sustava e-propusnice.

Drugi opravdani razlozi

Osobe koje imaju neki drugi opravdani razlog, a koji nije naveden u Odluci i Uputi, izdavanje propusnice mogu zatražiti od Ravnateljstva civilne zaštite putem sustava e-Propusnice.

Drugi opravdani razlozi za koje propusnice izdaje Ravnateljstvo civilne zaštite su primjerice: odlasci na sportska natjecanja i treninge koji nisu obustavljeni, odlazak u hotele ili druge smještajne objekte za koje su izvršene uplate najkasnije do dana stupanja na snagu Odluke (23.12.2020. godine), omogućavanje izvršenja sudskih odluka koje se odnose na pravo roditelja na provođenje vikenda ili praznika sa svojom djecom, odlazak na sahranu člana uže obitelji, povratak ili neodgodivi put u inozemstvo i drugi opravdani razlozi.

Potrebni podaci

Iznimno, u slučaju da podnositelj zahtjeva nema mogućnosti pristupa sustavu e-propusnice, zahtjev se može uputiti putem elektroničke pošte na mail adresu nadležnog stožera.

U tom slučaju zahtjev treba sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime, OiB, adresa stanovanja (ulica i kućni broj, mjesto/grad, županija), relacija putovanja (mjesto/ grad polazišta i mjesto/grad odredišta putovanja) i obrazloženje opravdanosti zahtjeva.

Također, s obzirom na intenciju Odluke Ravnateljstvo civilne zaštite restriktivno će tumačiti "druge opravdane razloge" te iz lokalnih stožera mole građane da ne podnose zahtjeve za propusnice, ako zaista nemaju ozbiljan i opravdan razlog zbog kojeg trebaju napustiti županiju u kojoj imaju prebivalište ili boravište.

Proces izdavanja e-Propusnice

Proces izdavanja e-Propusnice počinje time da se u internetskom pregledniku upiše adresa https://epropusnice.gov.hr, potom se odabere lista vjerodajnica, kao i prilikom svakog drugog pristupa sustavu.

Nakon toga potrebno je potvrditi svoje podatke. Ulaskom u korisničko sučelje, izabire se jedna od opcija: zahtjev za propusnicom, pregled propusnica ili pregled zahtjeva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pojačana kontrola U večernjim satima smanjile se gužve na graničnim prijelazima: Kolone sada jedan kilometar

Pročitajte i ovo Nikola Milina, glavni ravnatelj policije Pripremite se na vrijeme Ravnatelj policije otkriva sve detalje o propusnicama: Koje dokumente će građani morati imati, koja putovanja su opravdana...

Ukoliko se želi predati zahtjev za izdavanjem propusnice, ispunjavaju se traženi podaci te se potvrdi zahtjev. Nakon odobrenja e-Propusnica bit će vidljiva u pdf formatu.

Kontakti za upite

Eventualna pitanja u vezi s funkcionalnostima sustava e-Propusnice za građane mogu se uputiti službi za podršku putem obrasca dostupnog na stranicama usluge e-Propusnice (0-24 h).

Kontakti za sva pitanja su na mail propusnice@rdd.gov.hr, tel. 0800 80 90 ili na https://epropusnice.gov.hr/. Popis kontakata lokalnih stožera je na ovom linku.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene