Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVIJET IZ MINUTE U MINUTU

Korona hara: Srbija uvodi strože kazne za nepoštivanje mjera, u Austriji rekordnih 2435 slučajeva zaraze, izdana upozorenja za skijaške regije

Bolnica, ilustracija (Foto: Getty)
Bolnica, ilustracija (Foto: Getty) Getty
Aktualno Galerija +0 Bolnica, ilustracija (Foto: Getty) Galerija 1/1 >>
U svijetu je zaraženo više od 41 milijun ljudi. Španjolska ima više od milijun zaraženih, dok Italija ruši dnevne rekorde.

- U svijetu je više od 41 milijun zaraženih

Pročitajte i ovo Boris Pistorius, njemački ministar obrane Ukrajina, kamen spoticanja Iz Njemačke stigla reakcija na Macronovu kritiku: "Rasprava oko toga tko je kukavica ne donosi nam ništa" Ilustracija 'Ndrangheta, Cosa Nostra, Camorra... Više od tisuću pripadnika talijanske mafije trenutno živi i djeluje u Njemačkoj

- Umrlo je više od milijun i 100.000 ljudi

- Oporavilo se više od 30 milijuna ljudi

Tijek događanja pratite u nastavku: 

14:45 Bugarska je naredila obavezno nošenje maski na ulicama kada nije moguće držati udaljenost manju od 1,5 metara.

14:45 Veliki broj liječnika i medicinskog osoblja Hrvatske bolnice Dr. Fra Mato Nikolić u Novoj Biloj, u središnjoj Bosni, zaražen je koronavirusom, zbog čega bolnica otpušta lakše pacijente, a građane poziva da se obrate drugim zdravstvenim ustanovama dok se epidemija ne stabilizira.

14:33 Srbija će početi s oštrijim kažanjavanjem zbog nepoštivanja epidemioloških mjera, zbog čega će Skupština Srbije usvojiti izmijene nekoliko zakona. Nenošenje maski u zatvorenim prostorima, kažnjavat će se s 5000 dinara (oko 320 kuna), ali na licu mjesta i bez sudskog procesa, javlja Blic.

14:05 Austrija je zabilježila rekordnih 2435 slučajeva koronavirusa, objavili su listovi Kronen Zeitung i Oesterreich prije objave službenih brojki. Broj slučajeva koronavirusa kontinuirano raste i neprestano se obaraju dnevni rekordi u listopadu. Njemačka je izdala upozorenja protiv putovanja u popularne skijaške regije u Austriji u borbi protiv širenja koronavirusa.

Upozorenje protiv nepotrebnog putovanja u Austriju, što bi moglo značajno utjecati na zimsku turističku sezonu u toj zemlji, ne uključuje i pokrajinu Korušku. Nova upozorenja za putovanja zasad su izdana još za Švicarsku, Irsku, Poljsku i neke talijanske regije, uključujući popularnu skijašku regiju Južni Tirol zbog naglog porasta zaraženih. Upozorenja su na snazi od 24. listopada.

Putnici koji se vraćaju u Njemačku iz područja visokog rizika od zaraze moraju u karantenu na 10 dana. Peti dan se mogu testirati na koronavirus i ako su negativni mogu izaći iz karantene.

14:04 Stariji Šveđani mogu prekinuti izolaciju unatoč porastu zaraženih koronavirusom. Više o tome OVDJE. 

12:28 Dnevni broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini nastavlja se povećavati, a u četvrtak je potvrđeno 999 novih slučajeva, dok je 20 zaraženih osoba umrlo.

Od srijede je testirano nešto više od tri tisuće uzorka, a zaraza je potvrđena kod 606 osoba iz Federacije BiH te kod 387 iz Republike Srpske. Još je šest zaraženih s područja distrikta Brčko. Entitetski zavodi za javno zdravstvo izvijestili su kako je od srijede u Federaciji BiH umrlo 17 zaraženih, a u RS-u tri. Veći gradovi i dalje su najveća žarišta zaraze pa je tako u Sarajevu registrirano 147 novih slučajeva, u Banjoj Luci ih je bilo 127, a u Mostaru 73.

12:21 Europska unija želi da WHO bude transparentniji u pogledu izvješćivanja o tome kako njegove države članice informiraju o novim zdravstvenim krizama, navodi se u nacrtu prijedloga reforme UN-ove agencije. Tekst koji je izradila njemačka vlada nakon razgovora s drugim državama članicama EU-a rezultat je višemjesečnih planova Unije za rješavanje nedostataka WHO-a u pogledu financiranja, upravljanja i zakonskih ovlasti.

Čini se da se to ponajviše odnosi na kritike da Kina i druge zemlje nisu pravodobno podijelile informacije o pandemiji.

11:51 Bivša belgijska premijerka i sadašnja ministrica vanjskih poslova Sophie Wilmès na intenzivnoj je njezi uslijed zaraze koronavirusom, javlja The Guardian. Stanje joj je stabilno.

11:43 Gradonačelnica Strasbourga Jeanne Barseghian objavila je da grad odustaje od ovogodišnjeg božićnog sajma zbog pogoršanja stanja vezanog za pandemiju. Grad je ušao u područje "maksimalne uzbune". Taj događaj star 450 godina, koji je bio otkazivan samo u vremenima rata, privuče oko dva milijuna posjetitelja u mjesec dana. Prije Strasbourga slična adventska događanja otkazali su Paris, Bordeaux, Köln i Freiburg.

11:40 Rusija ima 15.971 novooboljelu osobu i 290 smrtnih slučajeva, javlja The Guardian.

11:11 Češka i Poljska registrirale su rekordne brojeve novooboljelih. Ministarstvo zdravstva u Češkoj objavilo je da je ta zemlja imala rekordnih 14.968 novih slučajeva u posljednja 24 sata. Tamošnja vlada uvodi strože mjere kako bi se obuzdalo širenje virusa. Ta zemlja ima 208.915 potvrđenih slučajeva zaraze od ožujka i 1739 umrlih.

Poljsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je o novih dnevnih 12.107 slučajeva i 168 smrti. Varšava bi također uskoro trebala objaviti nove mjere. Poljska ima 202.579 slučajeva i 3851 umrlog.

11:09 Njemački ministar zdravstva Jens Spahn pozitivan je na koronavirus. Za list Bilt je rekao da ima simptome slične prehladi.

10:34 Slovenija ima 1663 novozaražene osobe, javlja 24ur. To je novi dnevni rekord. Testirano je 6215 ljudi, što znači da je postotak pozitivnih 26,7. Od danas su na snazi nove mjere. Treninzi i utakmice dopušteni su samo za registrirane sportaše, frizerski i kozmetički saloni u tzv. crvenim regijama smiju primati samo po jednu osobu odjednom, a dostava hrane je moguća samo od 6 sati ujutro do 21 sat. U Sloveniji je od jučer na snazi i policijski sat.

Druženje je ograničeno na najviše šest osoba, a postoji i zabrana kretanja između regija. Od danas je na snazi i nova mjera prema kojoj više ne smiju raditi kinematografi i kulturne ustanove.

8:00 Francuska je prešla milijun zaraženih osoba koronavirusom. U srijedu je bilo 26.676 novih slučajeva, što je šesti put u 12 dana da zemlja ima više od 25.000 novozaraženih. U Francuskoj je ukupno 34.075 umrlih, stoji na stranici Sveučilišta John Hopkins. Po njegovim podacima u četvrtak ujutro, Francuska sada ima 1.000.369 zaraženih.

7:50 Španjolska je prešla broj od milijun zaraženih koronavirusom.

7:48 Broj potvrđenih slučajeva u Njemačkoj narastao je u jednom danu za 11.287, pokazuju podaci Instituta Robert Koch (RKI). Dan prije broj novozaraženih bio je 7830. Njemačka sada ima ukupno 392.049 osoba pozitivno testiranih na koronavirus i, nakon još 30 novih potvrđenih smrtnih slučajeva, ukupno 9905 umrlih.

7:47 Broj ukupno zaraženih u svijetu prešao je 41 milijun ljudi.

7:40 Italija je u srijedu zabilježila rekordan broj novozaraženih, njih 15.199. Ranije je taj rekord iznosio 11.705, a zabilježen je prošlu nedjelju. U srijedu je umrlo još 127 ljudi, što je rast s 89, koliko ih je bilo dan ranije, no i dalje puno manje nego prosječno 900 ljudi dnevno, koliko ih je umiralo u ožujku i travnju.

Broj zaraženih u ovom valu u Italiji pravilnije je raspoređen po regijama, no Lombardija je ponovno najsnažnije pogođena, posebno oko najvećeg grada Milana. Italija u srijedu ima i rekordan broj testiranih, njih čak 177.848.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene