Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU

Boris Jokić tvrdi da se nisu stekli osnovni uvjeti za povratak djece u školu: "Škole ne može biti i ne biti istovremeno"

Boris Jokić
Boris Jokić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Boris Jokić Galerija 1/1 >>
U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je ukupan broj oboljelih narastao na 2161. Na Braču su zaražene 22 osobe, a na Hvaru jedna. Oporavilo se 1689 osoba.

* 2161 osoba oboljela od koronavirusa

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva Slika nije dostupna Preminule dvije osobe U odnosu na prošli utorak imamo skok novozaraženih, najviše novih slučajeva je u Dalmaciji i Zagrebu

* 86 preminulih i 1689 oporavljeni

Tijek događaja pratite u nastavku.

18:00 Pedagog i sociolog Boris Jokić ocijenio je da je pogrešna odluka Vlade o početku nastave u ponedjeljak jer smatra da se za početak nastave nisu stekli osnovni uvjeti, a to je da država jamči sigurnost učenika i odgojno-obrazovnih radnika.

Jokić je nazvao alibijem i skidanjem odgovornosti nadležnih vlasti odluku po kojoj roditelji mogu odlučili hoće li djecu poslati u školu. Jer, smatra, nadležne vlasti nisu poduzele ono što su morale - a to je da jamče sigurnost učenika i odgojno-obrazovnih radnika.

Škole ne može biti i ne biti istovremeno, nego je mora biti ili je nema, rekao je viši znanstveni suradnik na Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i dodao da ništa ne može nadomjestiti održavanje nastave ako za njezino održavanje postoje uvjeti.

17:30 U Koprivničko-križevačkoj županiji, na području Podravine i Prigorja u posljednja 24 sata koronavirusom je zaraženo šest osoba. Riječi je o pet štićenika i jednom djelatniku Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici. Od COVID-19 istodobno je izliječeno dvoje ljudi.

Trenutačno je na području te županije koronavirusom zaraženo 49 ljudi. Od početka epidemije u Koprivničko-križevačkoj županiji ukupno je oboljela 81 osoba, a 26 ih je ozdravilo.

16:45 Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Ivana pl. Zajca u petak pokreće novi ciklus online programa "Zajc uz vas 2", u kojemu će protuepidemijske mjere i "nova normalnost" biti dijelom inspiracija novih programskih sadržaja, izvijestio je HNK.

Program "Zajc uz vas 2" može se pratiti putem službene mrežne stranice kazališta te putem društvenih mreža.

16:10 Splitska policija je Općinskom državnom odvjetništvu poslala posebno izvješće nakon što su dovršili izvide u Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u koji je početkom travnja ušao koronavirus, nakon čega je 18 štićenika preminulo. Više o tome možete pročitati ovdje.

15:35 Na Braču će se zbog većeg broja zaraženih koronavirusom vjerojatno ponovno uvesti postrožene mjere. Više informacija možete pronaći ovdje.

15:00 U Varaždinskoj županiji nema novozaraženih koronavirusom, a s tek dva oboljela u posljednja dva tjedna epidemiološka je situacija izrazito zadovoljavajuća, rečeno je na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.

Načelnik stožera Robert Vugrin kazao je: "Ukupan broj dosad oboljelih tako je ostao na 47 osoba, a ozdravilo je 39 osoba, odnosno 83 posto. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin još je pet osoba, a tri osobe s našega područja liječe se u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' u Zagrebu."

14:02 Među novozaraženima na području Osječko-baranjske županije je i jedno dijete, rekao je u petak na konferenciji za novinare načelnik osječko-baranjskoga Županijskog stožera Civilne zaštite Goran Ivanović.

13:43 Nakon poslanog priopćenja, a po pristiglim rezultatima obrade uzoraka, još je 12 osoba na području Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju, i to iz Nerežišća 6, Bola 2, Pučišća 3 i Supetra 1. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada su zabilježena 536 slučaja zaraze koronavirusom.

13:30 Na području Brodsko-posavske županije zabilježen je jedan novooboljeli od koronavirusa, a riječ je o radniku koji se vratio iz Švedske.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković izvijestio je da je oboljeli doputovao iz inozemstva zajedno s dvadesetak hrvatskih radnika.

13:17 Prema zasad dostupnim podacima, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o bliskim obiteljskim kontaktima nedavno potvrđenih pozitivnih pacijenata iz Dubrovnika. Preostali nalazi od srijede, kao i 29 uzoraka poslanih na analizu u četvrtak su negativni. Ukupno je 118 zaraženih, 65 izliječenih te 8 umrlih. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 2160 uzoraka.

13:06 Od 147 uzoraka testiranih u protekla 24 sata s područja Osječko-baranjske županije čak ih je šest bilo pozitivno na koronavirus. Dvije novooboljele osobe su s područja Našica, a ostali iz Osijeka, Marjančaca, Popovca i Švajcarnice. Ukupan broj oboljelih na području županije od početka pandemije tako je povećan na 136 osoba.

12:58 Međimurska županija od danas je jedna od županija u Hrvatskoj bez ijedne osobe oboljele od koronavirusa. Puna 24 dana nema novooboljelih, a do sada su u Međimurju obavljeno ukupno 603 testiranja.

12:53 Na današnji dan na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19. Od 34 pacijenta još su tri pacijenta pozitivna na virus SARS-CoV-2, ostali su ozdravili.

12:50 Načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić odgovorio je na poziv gradonačelnice Supetra Ivane Marković da se raspusti županijski stožer jer je Brač postao žarište zaraze s devetero oboljelih u 24 sata. Kaže da je Marković u nekoliko navrata tražila otvaranje uslužnih djelatnosti te se zalagala za popuštanje mjera. 

11:45 Prema izvješću NZJZ–a Splitsko dalmatinske županije, od ukupno 232 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije 14 je novooboljelih osoba zaraženo koronavirusom, i to iz Splita 1, Sinja 1, Starog Grada 1, Supetra 1, Nerežišća 7, Pučišća 2, Primorskog Doca 1.

Među novozaraženima nema zdravstvenih djelatnika, a četiri su osobe iz samoizolacije. Do sada su ukupno izliječene 372 osobe na području Splitsko-dalmatinske županije.

11:10 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije do petka, 8. 5. 2020. do 11 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije deset dana zaredom nema novooboljelih, a deset je osoba više izliječeno. Do sada su ukupno izliječene 102 osobe, a četiri su preminule.

11:05 Od ponedjeljka će u splitske vrtiće i osnovne škole ponovno krenuti 474-ero djece, potvrđeno je u Uredu Grada Splita.

U splitske vrtiće krenut će 345-ero djece koja će biti raspoređena u 53 skupine, 14 jasličkih i 39 vrtićkih, u 25 objekata.

11:00 Od ponedjeljka 11. svibnja uspostavlja se željeznički putnički prijevoz u unutarnjem prometu, pa će vlakovi voziti sukladno voznom redu - radnim danom vozit će 642, subotom 379, a nedjeljom i neradnim danom 288 vlakova.

10:18 Na području Krapinsko-zagorske županije već deseti dan uzastopce nije zabilježena niti jedna novozaražena osoba koronavirusom, a u protekla 24 sata ozdravile su još četiri osobe; iz Đurmanca, Jesenja, Stubičkih Toplica i Zaboka. Ukupan broj ozdravljenih je 97, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije iznosi 41.

10:05 Trinaesti dan zaredom nema novooboljelih osoba od koronavirusa na području Zadarske županije, a broj ozdravljenih popeo se na 72. Do sada je testirano 1983 uzoraka, a tijekom jučerašnjeg dana 59 uzoraka.

Na COVID odjelu zadarske Opće bolnice i dalje je hospitalizirana samo jedna osoba, koja je danas u planu otpusta.

10:00 U Primorsko-goranskoj županiji još je samo 21 osoba s prisutnim virusom, a prema najnovijim informacijama epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, PGŽ ni danas nema novooboljelih.

9:55 Zbog žarišta zaraze na otoku gradonačelnica Supetra na Braču pozvala je na Facebooku na raspuštanje županijskog stožera.

"Ja ne znam tko će u ovim slučaju biti odgovoran ili će biti 'nitko nije kriv', 'kriv je virus', 'nije bilo propusta', ali apeliram prema nacionalnom stožeru da raspusti županijski stožer i dovede profesionalce koji će znati nositi se s ovom situacijom."

9:45 Prema najnovijim informacijama iz našičke bolnice, dvije osobe zaražene su koronavirusom, javljaju nasice.com. Radi se o dvije ženske osobe iz Našica.

Pacijenticu koja je 1948. godište na testiranje je uputio obiteljski liječnik zbog lakših respiratornih simptoma. Druga pacijentica, 1992. godište, testirana je radi protokola koji je uvela bolnica. Pacijentica je trebala na zahvat te je u sklopu prijeoperativne pripreme rađen bris na koronavirus koji se pokazao pozitivnim.

9:45 U Virovitičko-podravskoj županiji nema novooboljelih, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Kako su kazali na konferenciji za medije, bilo je devet zaraženih, od toga je pet osoba ozdravilo, a testirano je 717 osoba.

9:40 U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Jučer je testirano 28 osoba i svi su pristigli nalazi negativni (ukupno je testirano 1716 osoba). Na kućnom liječenju još ih se nalazi četvero, u Zagrebu je jedna osoba (očekujemo informacije o otpuštanju), jedna osoba je preminula. U Karlovačkoj županiji izliječene su 24 osobe.

9:35 Na otoku Braču devet je novozaraženih, izvijestio je otočki stožer.

"Svi su pozitivni u samoizolaciji, u stalnom kontaktu sa zdravstvenim djelatnicima i pod nadzorom policije", poručuju iz stožera.

9:15 U Istarskoj županiji unutar 24 sata ispitano je 56 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus. Nema novooboljelih. Trenutačno je na ispitivanju 17 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus.

8:25 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji protekla 23 dana nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom. Jučer su testirane 32 osobe i svi su nalazi negativni.

Od ukupno 10 osoba koje su od početka pandemije bile zaražene koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, njih 9 je ozdravilo.

8:15 U protekla 24 sata u Hrvatskoj je otkriveno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, umrla je još jedna osoba, što znači da ih je ukupno umrlo 86, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite, koji će nakon 11. svibnja razmotriti i hoće li potpuno ukinuti propusnice za kretanje državom.

Dosad je testirano 41.930 osoba, a u posljednja 24 sata njih 877. Na bolničkom je liječenju 195 osoba, devet manje nego jučer, a na respiratoru je 13 bolesnika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene