Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Hrvatskoj 393 novozaražena

Preminulo najviše osoba od početka epidemije. U jednoj županiji opet problem svadbe: "Velik broj pozitivnih na COVID ne zna izvor zaraze"

Koronavirus u Hrvatskoj, ilustracija
Koronavirus u Hrvatskoj, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
U ponedjeljak je potvrđeno 393 novih slučajeva, pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 5070. Među njima je 571 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 35 pacijenata.

* Ukupno 25.973 zaražena

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preminula je jedna osoba U Hrvatskoj je 298 novih slučajeva koronavirusa: Polako rastu brojevi na sjeveru zemlje, dok se u nekim dalmatinskim županijama smanjuju Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva

* Do sada su preminule 374 osobe

* U samoizolaciji je trenutačno 21.329 ljudi

* Virus je ušao u zagrebačku Kliniku za tumore, pa danas tamo neće biti operacija

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

15:06 Prema trenutačno dostupnim informacija, s područja Virovitičko-podravske županije 18 je novozaraženih osoba koronavirusom. Od 124 uzorka 80 ih je obrađeno, a među njima je bilo 18 pozitivnih i 62 negativna na virus SARS-CoV-2, dok se podaci za još 44 uzorka očekuju do kraja dana, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite VPŽ-a.

13:21 U Vukovarsko-srijemskoj županiji potvrđeno je 46 novih slučajeva zaraze koronvirusom, izvijestio je na konferenciji za novinare u ponedjeljak načelnik županijskog stožera Zdravko Kelić te istaknuo da su oni iz 20 naselja u županiji.

"To znači da nema određenog žarišta, već u cijeloj županiji imamo situaciju koja po nama nije dobra", rekao je Kelić. Na bolničkom je liječenju 26 osoba, a u samoizolaciji 971 osoba. Najavio je da će se u utorak održati sjednica Županijskog stožera Civilne zaštite na kojoj će se donijeti i neke odluke, a vjerojatno će se ograničavati broj osoba u zatvorenom prostoru.

Po riječima ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kate Krešić, među 46 novooboljelih osoba određeni je broj nedavno zaražen na svadbama.

"Posebno je zabrinjavajuće što jako velik broj oboljelih ima nepoznat izvor zaraze, što govori u prilog činjenici da je virus široko prisutan u općoj populaciji i da je vjerojatnost zaraze ovoga trenutka visoka", upozorila je Krešić.

Pozvala je sve građane na odgovorno ponašanje i dodala kako epidemiolozi nemaju nikakvu novu preporuku, osim već rečenog - održavanja distance, izbjegavanja bliskih kontakata, redovitog i čestog pranja ili dezinfekcije ruku te nošenje maski u svim zatvorenim prostorima i na otvorenom prostoru gdje je veći broj ljudi.

13:19 Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Razlog nešto manjem broju novih slučajeva u odnosu na prethodne dane leži u činjenici da se vikendom ne uzimaju brisovi u COVID ambulanti. Unatoč manjem broju slučajeva, zabrinjavajuće je što u 13 od 14 slučajeva izvor zaraze nije poznat, da su novooboljeli većinom osobe starije životne dobi te da su nove četiri osobe hospitalizirane, naglašavaju iz Stožera Varaždinske županije.

Zbog novih slučajeva bilo je postupanje i u jednoj novoj srednjoškolskoj ustanovi, zbog čega je više razrednih odjeljenja prebačeno na online nastavu.

S obzirom na to da u istom razdoblju imamo evidentirano 17 oporavaka, ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 241. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 23 osobe s težom kliničkom slikom, od kojih su 22 na kisiku, a jedna na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutačno je 218 osoba.

"Već jučer je Opća bolnica Varaždin najavila da zbog povećanja broja hospitaliziranih kreće u reorganizaciju i smanjivanje broja usluga. Moramo naglasiti da bez sudjelovanja stanovništva u borbi protiv COVID-19 nećemo uspjeti zaustaviti ovaj izrazito negativni trend. Posljedica će biti jako brzo urušavanje kvalitete zdravstvene skrbi u smislu da će doći do ispadanja zdravstvenog kadra na svim razinama te pacijenti neće dobiti na vrijeme svoju dijagnostiku, liječenje i terapiju. Zapravo će se zbog toga povećati smrtnost u drugim kroničnim nezaraznim bolestima kao što su maligne, kardiovaskularne, endokrinološke, kronične respiratorne i druge. Prave stope pojavnosti i smrtnosti od kroničnih nezaraznih bolesti ćemo vidjeti tek za koju godinu, a bit će posljedica sadašnje situacije. Trenutačne brojke za Varaždinsku županiju izrazito su zabrinjavajuće, a promijeniti ih možemo samo zajedno", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

"Vidljivo je i da je sve veći udio novooboljelih kod kojih se ne zna izvor zaraze, stoga još jednom apeliramo da budete pozorni u situacijama u kojima ostvarujete bliske kontakte te da posebno pazite na one koji zbog svoje zdravstvene situacije neće uspjeti pobijediti ovaj virus u deset dana", naglašavaju iz Stožera.

13:15 Danas je šest novopozitivnih u Međimuskoj županiji. Od jučer uzetih, neobrađenih 107 uzoraka pet je nalaza pozitivno, kao i jedna osoba s prebivalištem u Međimurskoj i boravištem u drugoj županiji. Danas do 11 sati uzet je 201 uzorak i svi su u obradi, izvijestio je Stožer Međimurske županije.  

Preminula je jedna osoba starije životne dobi (86 godina) s uznapredovalim kroničnim dodatnim bolestima. Za sada je virus potvrđen u dvije ustanove za starije i nemoćne osobe kod korisnika i djelatnika.

12:59 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 126 obrađenih testova danas su 22 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih 12 osoba kontakti su prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1774 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 33 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split, dok se tri osobe nalaze na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminula je muška osoba u dobi od 77 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na koronavirus.

12:54 Novih 11 slučajeva zaraze koronavirusom bilježi u protekla 24 sata Brodsko-posavska županija, gdje su noćni klubovi označeni kao najčešći kršitelji epidemioloških mjera.

Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je u ponedjeljak da su u županiji trenutačno 84 osobe pozitivne na koronavirus, devet ih je u bolnici, a jedna je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutačno je 455 osoba.

Inspektori civilne zaštite prošloga su tjedna obavili ukupno 96 nadzora poštivanja epidemioloških mjera u gospodarskim subjektima i na javnim okupljanjima.

Kod 17 gospodarskih subjekata ili organizatora javnih okupljanja evidentirano je kršenje epidemioloških mjera, a mjere su ponovno najčešće kršili noćni klubovi, u šest slučajeva.

U trgovinama je kršenje mjera utvrđeno u pet slučaja, na sportskim natjecanjima tri puta. Još dva prekršitelja spadaju u skupinu ugostiteljskih objekata, a kršenje mjera zabilježeno je i u jednom slučaju organizacije svatova. Prekršiteljima mjera inspektori su izrekli mjeru upozorenja.

12:23 Nova 192 slučaja zaraze koronavirusom bilježi Zagreb u posljednja 24 sata, a zbog 27 zaraženih u osnovnim i srednjim školama u samoizolaciji je 687 učenika i četvero nastavnika. Glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Cecilija Rotim u ponedjeljak je izvijestila kako je u posljednja 24 sata na virus testirano 670 osoba. Trenutačno su aktivna 1502 slučaja zaraze, a 45 novozaraženih ima negativnu epidemiološku anamnezu.

Među zaraženima je i 69 kontakata otprije pozitivnih osoba, kod pet osoba mogućnost je zaraze prilikom izlaska, obiteljskih svečanosti i druženja, a kod dvije prilikom hospitalizacije. Rotim je istaknula da su 72 novooboljela još u epidemiološkoj obradi.

Među novozaraženima su tri zdravstvena djelatnika, otkrivena je zaraza jednog nezdravstvenog djelatnika u domu za starije, a detektirano je i 27 slučajeva zaraze u osnovnim i srednjim školama.

"Utvrđen je pozitivan nalaz testa kod šestero učenika i četvero nastavnika osnovnih škola te 17 učenika srednjih škola", kazala je Rotim.

Zbog toga je mjera samoizolacije određena za 371 učenika i četvero nastavnika osnovnih te 315 učenika srednjih škola, odnosno ukupno 687 učenika i četiri nastavnika. Trenutačno je u samoizolaciji 7125 osoba.

12:14 Novih 36 koronavirusom zaraženih osoba potvrđeno je u protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer Civilne zaštite.

Od ukupno obrađenih 348 uzoraka zaraza je utvrđena za devet osoba iz Osijeka i prigradskih naselja, osam s područja Đakova, po četiri iz Belišća i Našica te tri iz općine Antunovac.

S područja grada Donjeg Miholjca, općina Erdut i Semeljci po dvije su novozaražene osobe, a po jedna iz Bilja i Čepina. Umrla je jedna osoba (1935. godište) s područja Čepina, koja je uz koronavirus imala niz drugih komorbiditeta.

11:35 Pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je na redovnoj konferenciji za medije zagrebačkog Stožera kako je tijekom vikenda u Zagrebu dijagnosticirano 865 COVID pozitivnih osoba

Dr. Višnja Nesek Adam iz bolnice Sv. Duh rekla je da je su tri djelatnika zaražena i pet ih je u samoizolaciji nakon proboja virusa u bolnicu tijekom proteklog tjedna. 

11:06 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata četiri su novooboljele osobe od COVID-19. Dvije su oboljele osobe iz Gospića te po jedna oboljela osoba iz Novalje i Perušića.

U Senju je koronavirusom zaražen jedan kineski radnik. U županijskom Stožeru civilne zaštite u ponedjeljak se doznaje kako je riječ o radniku koji radi na vjetroelektranama iznad Senja, a testirao se zbog namjere da putuje u Kinu. Isti je radnik, kao i svi ostali kineski radnici, bio negativan na testu pri ulasku u Hrvatsku.

10:59 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali uz svega 35 uzetih uzoraka za testiranje, a 14 osoba je izliječeno, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

10:56 Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije izvijestio je u ponedjeljak da su u toj županiji potvrđena 54 nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla.

Od 54 novooboljele osobe 17 su kontakti prethodno oboljelih, jedan je slučaj povezan s bolničkim ustanovama, dva za privatne proslave, za osam je nejasna epidemiološka anamneza, dok se podaci za još 26 osoba obrađuju. Samoizolacija je propisana za još 32 osobe. Umrla osoba je iz Kloštar-Ivanića.

U osnovnoj školi u Dugom Selu jedan je razred u samoizolaciji nakon što je učeniku potvrđena zaraza koronavirusom, a samoizolacija je određena i učenicima jednog razreda osnovne škole u Velikoj Gorici zbog pozitivnog djelatnika, navodi se u priopćenju Zagrebačke županije.

10:53 Na području Zadarske županije osam je novooboljelih osoba od koronavirusa. Riječ je o populaciji mlađe i srednje životne dobi, a četiri su novooboljele osobe iz Zadra, dvije iz Pakoštana te po jedna iz Biograda, i Sukošana. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 150 uzoraka, u samoizolaciji i izolaciji su 353 stanovnika, a nadzor je istekao za njih 8050, izvijestio je Stožer Zadarske županije. 

10:42 U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije jedna je osoba oboljela od COVID infekcije, a radi se o štićeniku Cvjetnog doma u Šibeniku.

10:37 U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji su tri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, sve tri osobe su iz Karlovca, izvijestio je županijski Stožer. 

10:35 U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Riječ je o pet osoba iz Bjelovara te po jednoj iz Garešnice, Čazme i Daruvara, Nove Rače, Hercegovca, Velikog Grđevca, Štefanja i Rovišća.

Među novozaraženima jedan je učenik jedne bjelovarske srednje škole te će slijedom toga jedan razred u samoizolaciju te jedan učitelj osnovne škole s područja grada Garešnice, uslijed čega će pet razreda u samoizolaciju. Također, među novooboljelima jedan je zdravstveni djelatnik, izvijestio je Stožer BBŽ-a. 

10:04 U posljednja 24 sata zabilježena su 393 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5070.

Među njima je 571 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 35 pacijenata. Preminulo je 11 osoba, što je najveći broj preminulih od posljedica koronavirusa u 24 sata. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 25.973 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 374 preminulo, ukupno se oporavilo 20.529 osoba, od toga 476 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 21.329 osoba.

Do danas je ukupno testirano 400.636 osoba, od toga 3636 u posljednja 24 sata.

9:22 U Primorsko-goranskoj županiji danas su tri novozaražene osobe.

9:19 U Sisačko-moslavačkoj županiji šest je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o četiri osobe s područja grada Siska te dvije s područja općine Lekenik.

9:04 Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u podne će održati sastanak s ravnateljima zagrebačkih bolnica preko Zooma. Tema razgovora s vodećim ljudima zagrebačkih bolnica bit će strategija i raspored bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih i hospitaliziranih zbog koronavirusa.

Beroš i Capak izjave za medije trebali bi dati oko 15 sati.

8:55 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitan je 81 uzorak brisa na COVID-19. Potvrđene su tri pozitivne osobe s područja županije, izvijestio je županijski Stožer. 

Kod dvije osobe radi se o bliskom kontaktu s već poznatom pozitivnom osobom, zdravstveni djelatnici (liječnici obiteljske medicine). Za jednu osobu u tijeku je epidemiološka obrada.

U Općoj bolnici Pula je preminula COVID-19 pozitivna osoba (1937. g.) sa pridruženom značajnom kroničnom bolešću.

8:53 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava kako su nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na virus SARS-CoV-2 na području županije potvrđena tri nova slučaja bolesti COVID-19.

8:27 U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu u posljednja 24 sata testirano je 670 osoba, od kojih su 192 pozitivne, potvrdio je za DNEVNIK.hr ravnatelj te ustanove Zvonimir Šostar. 

Kazao je i kako je mjera samoizolacije određena za još 1049 osoba, te je u Zagrebu sada ukupno 7125 osoba u samoizolaciji. Trenutačno su aktivna 1502 slučaja. 

7:44 U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 80 slučajeva zaraze koronavirusom, 70 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 10 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 275 osoba.

  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene