Testiranje na koronavirus
Testiranje na koronavirus Foto: Sanjin Strukic/Pixsell/Pixsell

Suočena s četvrtim valom zaraza koronavirusom, Italija je postrožila COVID mjere i proširila obavezu cijepljenja


Vlada je u srijedu odobrila uredbu po kojoj će se pravila koja zahtijevaju dokaz o cijepljenju ili oporavku primjenjivati u većem dijelu javnog života od 6. prosinca.

Ulazak u barove, restorane ili na događanja ovisit će o mogućnosti pokazivanja tog dokaza.

Te će se mjere provoditi u cijeloj zemlji do 15. siječnja. Nakon toga će se mjere odnositi samo na regije koje su proglašene zonama koronavirusa i gdje su potrebne stroža pravila.

Od 15. prosinca ljudi koji rade u školama, kao i policajci, vojnici, spasioci i zaposlenici zdravstvene uprave moraju biti cijepljeni protiv bolesti COVID-19.

Radnici zdravstvenog sektora, koji su od travnja trebali biti cijepljeni, morat će uzeti dodatnu dozu cjepiva.

Nova pravila otežat će život necijepljenima.

Od 15. listopada na talijanskim radnim mjestima na snazi su mjere kojima se zahtijeva dokaz o cijepljenju, negativan test na koronavirus ili dokaz o preboljenju.

Ista pravila dosad su se primjenjivala samo na daleka putovanja, no proširit će se na hotele, lokalni javni prijevoz i regionalni željeznički promet.

Koronavirus, ilustracija - 3 Danas više zaraženih nego jučer: Preminule 64 osobe, poznato koliko ih nije bilo cijepljeno
Olaf Scholz Sve jači pozivi na obvezno cijepljenje u Njemačkoj: Novi kancelar izložio plan u sedam točaka

Valjanost talijanske digitalne ''zelene propusnice'' - potvrde o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19 bit će skraćena s 12 na devet mjeseci.

Italija u posljednje vrijeme bilježi značajan porast slučajeva koronavirusa. U srijedu su zdravstvene vlasti prijavile gotovo 12.500 novih slučajeva zaraze i 85 smrti u 24 sata. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju