Petnaestak istarskih restorana udružilo se u borbi protiv koronavirusa, i to onako kako oni najbolje znaju - kuhanjem. Umjesto turistima - kuhaju policajcima, vatrogascima i medicinskom osoblju.


Iako je koronavirus većini restorana i konoba diljem Istre stavio ključ u bravu, štednjaci u nekima ipak rade. Kuha se za žurne službe.

Vezani članci Red za cijepljenje protiv koronavirusa u Budimpešti U strahu od britanskog soja uveli još strože mjere: "Treći val je snažan, vrlo snažan i gori nego što je bio drugi" Ugostitelji, ilustracija Ugositelji reagirali nakon poteza vlasnika kafića u Rijeci: "Obustavite paljbu, pred državom ne stoje neprijatelji"

"Htjeli smo barem malo pridonijeti ovoj situaciji, pa smo se htjeli uključiti u ovu akciji. I barem nešto napraviti u ovo vrijeme, koliko smo doma, koliko možemo, za sve ljude koji se bore za nas", govori Loreta Vlačić, vlasnica konobe.

Formula je prilično jednostavna, potrebno je samo malo dobre volje i kuharskog znanja.

"Danas je na meniju šugo od boškarina, to vam je istarsko govedo. Mislili smo sljedeći meni napraviti brodet od sipe“, kaže Manuel Vlačić.

Većina namirnica koju pripremaju ovi ugostitelji humanitarci donirana je. Odazvali su se mnogi - tvrtke, obiteljska gospodarstva, vinari, ribari, pa i njihovi sugrađani.

"Javljaju se ljudi koji žele donirati hranu, namirnice donose u Crveni križ. I u principu te namirnice u svojim objektima spremamo, Crveni križ dolazi po to i nosi na lokacije", objašnjava kuhar Dragan Jovanović.

Hrana se odvozi policajcima, vatrogascima i hitnoj službi. Svima onima koji su taj dan na terenu i u dežurstvu.

"U ovo doba kada radimo u tim smjenama po 24 sata ovo je svakako hvalevrijedno za ljude koji su tu na usluzi građanima", zahvalan je Ivica Rojnić, zapovjednik JVP-a Pula.

"Hvala, hvala velika! Budući da je sve zatvoreno i mi si ne stignemo spremati, zahvaljujemo svima", oduševljen je Romeo Korenić, vozač Hitne pomoći.

Sve ono što je počelo kao objava na društvenoj mreži raste iz dana u dan.

"I to je krenulo, samo me zovu ljudi svaki dan i dodaju svoj doprinos, tako da smo već negdje do 16. 4. podmireni. Svakoga dana se iz nekoga restorana ili pizzerije donosi obrok", kaže Jasna Vekić iz Crvenog križa.

Ugostitelji koji su u Puli i okolici u ovo doba godine kuhali za domaće i strane goste danas to čine za one koji stoje na prvoj liniji obrane od koronavirusa. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr