Svadbeno slavlje pridonijelo je novom širenju zaraze koronavirusom u Iranu, rekao je u subotu predsjednik Hasan Rohani, ali ustrajao je na tome da zemlja nema druge mogućnosti nego ostaviti svoje gospodarstvo otvorenim usprkos upozorenjima o drugom valu epidemije.

Galerija


Iran, koji od sredine travnja postupno ublažava mjere karantene, proteklih je dana izvijestio o naglom dnevnom porastu novih zaraza. Ukupna brojka od 3574 novih slučajeva u četvrtak bila je najviša od veljače, kada je objavljena epidemija.

Vezani članci Koronavirus u Srbiji Zabrinjavajući podaci iz Srbije: Od jučer zaraženo 325 ljudi, preminulo osam - "Virus ne bira uzrast, pitanje je samo kakav će ishod biti" Testiranje na koronavirus Loše vijesti iz regije: U BiH najveći broj zaraženih u jednom danu od početka pandemije, Slovenija ima dvaput više slučajeva nego jučer

"Na jednom smo mjestu bili svjedoci vrhunca ove epidemije, čiji je izvor bilo vjenčanje koje je uzrokovalo probleme ljudima, zdravstvenim djelatnicima i gubitke za gospodarstvo i zdravstveni sustav zemlje", rekao je Rohani na sastanku nacionalnog odbora za borbu protiv epidemije u Teheranu prenošenom putem televizije. Nije rekao kada se i gdje odvijalo vjenčanje.

Broj novih slučajeva smanjio se na 2269, čime je ukupan broj zaraženih koronavirusom u Iranu 169.425. Umrlo je 8209 ljudi. Zdravstveni dužnosnici upozoravaju na drugi val zaraze, ali kažu da bi razlog porasta u novim slučajevima mogao biti šire testiranje.

Jedan dužnosnik rekao je da je oko 70% novih slučajeva u Teheranu bilo među onima koji su proteklih dana putovali izvan glavnog grada.

Iran se bori da suzbije širenje covida-19, ali vlasti su zabrinute da bi mjere ograničavanja javnog i gospodarskog života radi suzbijanja virusa mogle uništiti gospodarstvo koje se već bori pod međunarodnim sankcijama.

"U tim okolnostima, nemamo drugog izbora", dodao je Rohani. "Moramo raditi, naše tvornice moraju biti aktivne, naše trgovine moraju biti otvorene, a u zemlji mora biti kretanja koliko je potrebno."

Iranska sveučilišta ponovno su otvorena u subotu nakon što su bila zatvorena više od tri i pol mjeseca, izvijestili su državni mediji. Domovi za stare i nemoćne ponovno će se otvoriti sljedeće subote, rekao je Rohani.

Od 21. lipnja moći će se ponovno otvoriti škole, kazališta, koncerti i glazbene dvorane, no smjet će biti ispunjeni samo pola njihova kapaciteta.

Otvorit će se i više džamija, nakon što su se prošli mjesec otvorile one na područjima najmanjeg rizika.