Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantne brojke

Mnogi se nisu ni testirali: Prijavili više od 500.000 preminulih pozitivnih na koronu, stručnjaci tvrde da se radi o milijunima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Indiji je broj umrlih od COVID-19 u petak prešao 500.000, ali tu brojku mnogi zdravstveni stručnjaci dovode u pitanje zbog netočnih podataka i neuvrštenog broja umrlih u unutrašnjosti zemlje, te tvrde da je koronavirus odgovoran za smrt milijuna ljudi.

Zemlja koja ima četvrti najveći broj smrtnih slučajeva u svijetu, prema službenim podacima zabilježila je 400.000 umrlih do srpnja prošle godine nakon razorne epidemije delta varijante koronavirusa. Neki stručnjaci vjeruju da su brojke bile puno veće.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Slika nije dostupna SVE VIŠE ZARAŽENIH U strahu od zaraze počeli cijepiti djecu: Od ranog jutra tisuće u redovima pred školama

"Naša studija objavljena u časopisu Science procjenjuje da je u Indiji bilo tri milijuna smrtnih slučajeva od COVID-a do sredine 2021. a koristili smo tri različite baze podataka", rekao je za Reuters Chinmay Tumbe, docent na Indijskom institutu za menadžment u Ahmedabadu koji je koautor studije.

Indijska je vlada prošli mjesec odbacila studiju kao neutemeljenu rekavši da postoji čvrst sustav prijavljivanja rođenja i smrti.

Indijske države bilježe smrtne slučajeve od COVID-19 nakon prikupljanja podataka iz svojih okruga. U posljednjih nekoliko mjeseci nekoliko je država ažuriralo broj smrtnih slučajeva, neke pod pritiskom najvišeg suda u zemlji. U većini slučajeva, vlasti su rekle da je došlo do propusta zbog odgođenog bilježenja i drugih administrativnih pogrešaka.

Mnogi zaraženi se ne testiraju

Indija se trenutno nalazi usred trećeg vala koronavirusa izazvanog omikron varijantom, za koju neki najviši stručnjaci kažu da se već prenosi u zajednici, iako savezni dužnosnici kažu da je većina slučajeva blaga.

Prošlog mjeseca vlada je ublažila norme testiranja i poručila državama da odustanu od obveznog testiranja za kontakte s potvrđenim slučajevima, osim ako su osobe stare ili se bore s drugim uvjetima.

"Budući da su mnogi zaraženi odabrali opciju da se uopće ne testiraju, ukupni brojevi zaraženih možda ne odražavaju opseg i ozbiljnost slučajeva", rekao je Gautam Menon, profesor fizike i biologije na Sveučilištu Ashoka u blizini glavnog grada koji prati širenje virusa.

Prema službenim podacima, ukupan broj zaraženih COVID-om u Indiji dosegao je 41,95 milijuna, po čemu je Indija druga u svijetu iza Sjedinjenih Država.

Zahtjeva za odštetom 10 puta više od broja umrlih

Indijski kumulativni zbroj od 500.055 smrtnih slučajeva u petak uključuje 1072 smrtna slučaja prijavljena u zadnja 24 sata, prema saveznom ministarstvu zdravlja. Od toga, 335 smrtnih slučajeva prijavljeno je iz južne države Kerale koja je tjednima ažurirala podatke brojem smrtnih slučajeva od prošle godine.

Kerala, s manje od 3 posto od 1,35 milijardi stanovnika Indije, čini gotovo 11 posto ukupnih smrtnih slučajeva prijavljenih u zemlji.

"Neke države kao što je Kerala bilježe smrtne slučajeve iz prijašnjeg razdoblja pod pravosudnim pritiskom, iako nisu sve države to učinile", rekao je Menon.

U Gujaratu, matičnoj državi premijera Narendre Modija, vlasti su primile preko 100.000 zahtjeva za odštetu zbog COVID-19, od čega je 87.000 zahtjeva odobreno, prema visokom vladinu dužnosniku.

Broj primljenih zahtjeva gotovo je deset puta veći od službenog broja umrlih od COVID-a od 10.545, prema vladinim podacima.

"Nije se događalo da smrti od COVID-a nisu prijavljivane... Politika isplate odštete vrlo je liberalna prema direktivama Vrhovnog suda, zbog čega je broj podnositelja zahtjeva veći od broja umrlih od COVID-19", rekao je dužnosnik.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene