Krunoslav Capak
Krunoslav Capak Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo priopćio je da su u posljednja dva tjedna izvješća o stanju s COVID-om objavili pogrešne podatke. Naime, u izvješćima su navodili da je u među preminulima i na respiratorima veći postotak cijepljenih nego necijepljenih pacijenata, što je, kažu, netočan podatak.


Omaškom su se u posljednja dva tjedna u izvješćima potkrali pogrešni podaci o broju pacijenata koji su na respiratoru i koji su preminuli, kažu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, iz kojega su objasnili što se dogodilo s izvješćima.

''U ta dva izvješća, s podacima do zaključno 21. studenog 2021., u posljednjem stupcu u tablici 13., zbog ljudskog je faktora nastala greška prilikom unosa brojeva.

Pažljiv čitatelj shvatit će da je u podlozi tih objavljenih podataka nenamjerna greška. U istoj se tablici navodi i niz točnih brojeva koji jasno pokazuju trend, a to je da je unutar sedam dana broj preminulih koji nisu cijepljeni oko 70 posto, ista situacija je i s ljudima na respiratoru – u jednom tjednu na respiratoru je završilo je oko 65 posto necijepljenih, a u drugom čak 79 posto.

Omikron, ilustracija Može li ovo biti početak kraja? Dok većina strahuje, njemački epidemiolog razmatra radosnu mogućnost koju pruža novi soj koronavirusa

Testiranje na koronavirus Nove cijene testiranja: HZZO će odsad brze antigenske testove plaćati po znatno nižoj cijeni

Svi brojevi idu u prilog cijepljenju i dokazuju da cjepivo najbolje štiti od teške kliničke slike i od potrebe za respiratorom te od umiranja. Nažalost, među cijepljenim osobama ima i onih kojima je imunitet značajnije oslabio, zbog starije životne dobi i/ili pojedinih komorbiditeta. Međutim, za veliku većinu osoba koje su cijepljene i pogotovo onih koje su primile booster dozu cjepiva, postignut je željeni cilj, a to je zaštita zdravlja i života u okolnostima borbe s COVID-19. Dapače, vijesti koje pristižu iz Izraela govore da booster doza pruža dobru zaštitu i od nove varijante, tzv. omikron varijante virusa SARS-CoV-2.

Cijepljenje i pridržavanje epidemioloških mjera jedini je način da okončamo pandemiju'', stoji u priopćenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju