Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao je upute za rad učeničkih i studentskih domova u okolnostima epidemije koronavirusa, a uz opće upute sadrži detaljan opis postupanja u slučaju zaraze učenika i studenata u domovima.


Na službenim stranicama Zavoda navodi se da bi se učenici i studenti smješteni u domovima trebali pojačano održavati osobnu higijenu, poštivati socijalnu distancu, a djelatnici doma pojačano održavati higijenu prostora.

Zabranjeni posjeti, nema zabava u zatvorenom

Vezani članci Ursula von der Leyen Pučka pravobraniteljica: ''Tajnovitost potiče sumnje. Moramo čuti o čemu su pričali von der Leyen i šef Pfizera'' Slika nije dostupna Čini se da smo se konačno pokrenuli, u Hrvatskoj cijepljena svaka treća osoba: HZJZ objavio gdje je najviše cijepljenih prvom, a gdje drugom dozom

"Do daljnjega su zabranjeni svi posjeti domovima, osim nužnih posjeta vezanih za pitanje zaštite zdravlja i sigurnosti. U domovima su dopuštene samo aktivnosti koje su vezane za djelatnosti doma/centra propisane statutom, a koje se odnose isključivo na stanare doma i radnike centra, uz pridržavanje svih propisanih mjera.

Održavanje zabava, proslava i slično u zatvorenim i otvorenim prostorima studentskog centra nije za sada dopušteno, uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju", napominje se u uputama.

Studenti s istih fakulteta zajedno sobi

Učenici i studenti trebali bi biti smješteni u sobe tako da je između njihovih kreveta najmanje 1,5 metara razmaka. Preporučuje se da učenici istih razreda, odnosno studenti s istih fakulteta, kada je to moguće, budu smješteni zajedno.

Također, oni iz istih soba trebali bi koristiti u unaprijed određenom terminu koristiti blagovaonicu u učeničkim domovima.

U zajedničkim prostorijama studenti, učenici i zaposlenici obvezno nose masku, uz izuzetak vlastitih soba i sanitarnih čvorova. Na otvorenom se ne nosi maska, a ako je moguće, treba izbjeći grupiranje veće skupine ljudi.

Masku je potrebno koristiti pravilno, tako da cijelo vrijeme pokriva nos i usta, te ju redovito po potrebi zamijeniti, napominje se u uputama.

Uz opće upute, HZJZ je objavio i detaljan opis postupanja u slučajevima zaraze ili pojave simptoma koronavirusa.

Studenti i učenici koji razviju simptome bolesti o tome odmah moraju obavijestiti rukovodstvo doma. Moraju u što skorijem roku napustiti dom, a do odlaska iz doma su u izolaciji, piše u uputama koje su dostupne na službenoj stranici HZJZ-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju