Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uputili apel Vladi

Poslodavci u gubicima, ne vide izlaz: "Odgode nas neće spasiti, one će nam samo dati smrt na rate"

Poslodavci apeliraju na Vladu - 3
Poslodavci apeliraju na Vladu - 3 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Poslodavci apeliraju na Vladu - 3 Poslodavci apeliraju na Vladu - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Poslodavci apeliraju na Vladu - 4 Poslodavci apeliraju na Vladu - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Poslodavci apeliraju na Vladu - 2 Poslodavci apeliraju na Vladu - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Poslodavci apeliraju na Vladu - 1 Galerija 1/4 >>
Privatni sektor je bolestan i mjere zabrane rada će ga ubiti - dramatičan je vapaj poslodavaca iz neprehrambene trgovine. Ali ne gube samo oni, nego i država.

Svakim danom zabrane rada u tim trgovinama proračun gubi 16 milijuna kuna prihoda od PDV-a, u tri mjeseca samo zbog toga će rupa u proračunu biti milijardu i pol kuna. Koordinacija pri HUP-u apelira prema Vladi - dajte nam da radimo i dajte konkretne mjere.

Pročitajte i ovo Davor Majetić očekuju i nove poteze HUP pohvalio mjere za spas gospodarstva, ali upozorava Vladu što se ne smije dogoditi Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca ''Hvala na 3250 kuna, ali...'' Glavni direktor HUP-a o Vladinim mjerama za spas gospodarstva: ''Očekivali smo čuti neki novi set mjera''

Neprehrambene trgovine i trgovački centri i njihovih 120.000 zaposlenika - već 12 dana ne posluju.

"Trgovci trenutno na policama imaju robu, koja je proljetna roba, koji će prodavati možda u lipnju ili srpnju s velikim popustima i na toj robi ostvariti gubitke i neće biti u mogućnosti financirati jesenju kolekciju. Imat ćemo prazne police trgovina u jesen, imat ćemo recesiju koja dolazi", upozorava Denis Čupić, predsjednik Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara pri HUP-u.

Prihodi nula - rashodi i dalje visoki. "Što vam znači 3000 kn ako vi za bruto plaću trebate 11.000 do 12.000 kuna. Kako ćete vi zaraditi ostatak? Kako ćete platiti komunalni doprinos? Kako ćete platiti PDV? Kako ćete platiti zakupnine recimo, ili zakupnine lokalnoj samoupravi, mrežarinu?", pita se Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave PEVEX-a.

"Dajte da radimo"

Neke trgovine građevinskim materijalom u Zagrebu iznimno rade zbog potresa. Propisane zdravstvene uvjete, kažu, nije bio problem zadovoljiti, zato apeliraju prema Vladi.

"Dajte da radimo, da možemo privređivati. Dajte da naši ljudi zarade za svoj kruh. Bit će nam jako teško, ovaj mjesec mi ćemo isplatiti plaće, ali što će biti slijedeći mjesec?", kazao je Lovrinčević.

Pred Vladu idu s nizom konkretnih mjera i zahtjeva. Od moratorija na kredite kao u Mađarskoj, do zahtjeva za otpisom, a ne odgodama plaćanja.

"Odgode nas neće spasiti, one će nam samo dati smrt na rate, onu stvar koju tražimo - ukinite nam sva javna davanja", upozorava Denis Čupić, predsjednik Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara pri HUP-u.

Smanjena potrošnja

"Ima zaista jako, jako puno konstruktivnih, kvalitetnih, dobronamjernih prijedloga koji su na pravi način i poslani na prave adrese. Ništa nije u košu za smeće, sve se pročita i štogod možemo, na kojigod način iskombinirati, izbalansirati da se stavi u funkciju", objasnio je ministar financija Zdravko Marić.

S prvim danom koronavirusa u Hrvatskoj potrošnja je prema fiskaliziranim računima bila 449 milijuna kuna, isti dan godinu prije 425 milijuna. Na dan kada je objavljeno da se sve zatvara potrošilo se - 534 milijuna kuna, odnosno 77 milijuna kuna više nego godinu prije.

Dan kada je sve stalo - pao je broj fiskaliziranih računa, ali je iznos ostao preko 412 milijuna kuna. Jučer iznos fikaliziranih računa bio je 251 milijun kuna. Godinu prije - 490 milijuna kuna, iako je tada bila subota kada se fiskalizira više računa, tolika razlika ipak je posljedica zatvaranja trgovina.

Zatvaranjem neprehrane država svaki dan gubi 16 do 17 milijuna kuna PDV-a. "S čime će onda ako mi ne radimo i ako ne privređujemo i ako ne doprinosimo s PDV-om, koji je glavni prihod s čime će ona plaćati vojsku, policiju, zdravstvo i sve one koji nam trebaju u ovoj situaciji?", pita se Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave PEVEX-a.

Sljedeća tri mjeseca 1,5 milijardi kuna manje

Njihov je izračun da će u iduća tri mjeseca država uprihoditi 1,5 milijardi kuna manje PDV-a. Pojednostavljeno to je oko 600.000 prosječnih hrvatskih mirovina ili 200.000 prosječnih hrvatskih plaća.

"Država će, nažalost, zabilježiti i značajniji pad prihoda od ovoga koji vi govorite, bilo bi sjajno kada bi samo toliki pad bio iskreno govoreći", komentirao je te podatke ministar financija Zdravko Marić.

Sve veći broj nezaposlenih broji zavod za zapošljavanje. Trenutačno ih je 142.442, što je 3491 više u odnosu na prošli mjesec. Boris se srećom nije došao prijaviti - već uzeti poticaj za samozapošljavanje.

Na pitanje novinara je li ga strah u ovom vremenu početi posao, kaže: "A nemam pojma, radim od doma i ovako i onako, u sobi sam tako da ne muvam se po vani, radim neke svirke nekad, ali to je za sad stopirano tak da... U nadi je spas".

Spas za hrvatsku ekonomiju je realni sektor - koji sve više gubi nadu. "Danas je glavno pitanje među kolegama da li da plate danas PDV i da riskiraju kaznu ili da ne plate jer jednostavno ne znaju da li će ako plate taj PDV sutra moći svojim djelatnicima isplatiti plaće", objašnjava Lovrinčević iz PEVEX-a.

Tvrtke do 10 prodajnih mjesta mogu 15 do maksimalno 20 dana bez prometa, veće tvrtke - 35 dana bez prometa. Nakon toga bit će kapitalno ugrožene i sva radna mjesta pod upitnikom. Zato su oči ovih poslodavaca uprte u ministra Marića s nadom da će novim i konkrentnim mjerama umiriti njihove strahove.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene