Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dobre turističke brojke

Hrvatska ublažava mjere prelaska granice za EU državljane. Provjerite što se mijenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas su Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza izmijenjene mjere prelaska granice za državljane zemalja Europske unije, odnosno država i/ili regija članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru.

Novom odlukom tako će državljani EU-a moći ulaziti u Hrvatsku i s jednom primljenom dozom cjepiva ako je doza primljena prije više od 22 dana.

"Hrvatska je kontinuirano provodila različite epidemiološke mjere i pripreme za ovogodišnju ljetnu sezonu i ostatak turističke godine te smo sada u prilici postupno ubrzavati protok turističkog prometa.

Turističko tržište EU-a iznimno je važno jer je riječ o zemljama koje čine i više od 80 posto stranog turističkog prometa u Hrvatskoj. Uz sve korake koje smo poduzeli od početka godine, projekt Safe stay in Croatia, postavljanje dodatnih punktova za testiranje turista, sufinanciranje testova, kao i cijepljenje turističkih djelatnika koje je u tijeku, stvoreni su uvjeti kojima jačamo našu prepoznatljivost sigurne destinacije te se generira sve veća potražnja.

U narednim danima nastavit ćemo intenzivno komunicirati s brojnim zemljama o procedurama prelaska granica kako bi se turistički tokovi mogli odvijati što kvalitetnije te kako bi naši gosti mogli što prije početi uživati u Hrvatskoj," istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac povodom donošenja odluke.

Prema podacima iz sustava eVisitor, turistički promet koji se ostvaruje s područja zemalja Europske unije i država članica šengenskog prostora činio je oko 80 posto turističkog prometa stranih državljana u pretpandemijsko vrijeme, dok je prethodne godine dosegao čak i 90 posto ukupnog prometa stranih državljana.

Tijekom posljednjih deset dana turistički promet kontinuirano raste te je tako pred protekli vikend prvi put premašen broj od 100.000 turista u jednom danu, pri čemu su trenutačno najbrojniji gosti u Hrvatskoj iz Njemačke (55.000), Austrije (8500), Poljske (8000) i Slovenije (6000).

U Hrvatskoj je od siječnja do kraja svibnja ostvareno više od 1 milijun dolazaka i 3,9 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 42 posto u dolascima i 38 posto u noćenjima.

Od ukupnih dolazaka i noćenja inozemni turisti ostvarili su više od 516.000 dolazaka i 2,5 milijuna noćenja. Samo u svibnju je ostvareno 451.000 dolazaka i 1,9 milijuna noćenja, što u odnosu na svibanj prošle godine predstavlja rast od 412 posto u dolascima i 256 posto u noćenjima.

Značajan rast posebice je ostvaren u segmentu nautike, odnosno segmentu čartera gdje je zabilježeno ukupno 183.000 noćenja, odnosno rast viši od 1500 posto u odnosu na isto razdoblje protekle godine, priopćilo je Ministarstvo turizma i sporta. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene