Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjenje štete od koronavirusa

Poljoprivrednici traže pomoć: "Proizvodnja i plasman domaće hrane moraju imati prioritet kod ovakvih kriza"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska poljoprivredna komora predložila je mjere pomoći proizvođačima hrane uslijed šteta zbog koronavirusa, među kojima su obveza trgovačkih lanaca na otkup domaćih prehrambenih proizvoda te reprogram i zamrzavanje otplate kredita bez zateznih kamata. Prijedlog mjera upućen je Ministarstvu poljoprivrede.

Članovi Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore, a prema zahtjevu potpredsjednika Vlade Zdravka Marića, zajedno s predsjednicima sektorskih odbora na kriznoj sjednici koja je održana u petak 13. ožujka 2020. godine usvojili su prijedloge mjera za pomoć očuvanja radnih mjesta i likvidnosti u sektorima.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

Obvezati trgovačke lance na otkup domaćih prehrambenih proizvoda, isplata svih potpora do 15. 4. do punog prava, reprogram i zamrzavanje otplate kredita bez zateznih kamata, odgoda plaćanja poreza i doprinosa za radnike bez zateznih kamata neke su od mjera.

Nadalje, tu su i zabrana uvoza hrane i živih životinja iz kontaminiranih područja, otkup žitarica za robne rezerve po tržišnim cijenama, stavljanje u funkciju Nacionalne veletržnice, hitno rješavanje isplata investicijskih projekata te omogućavanje posebnih kreditnih linija s 0 % kamate.

Predlažu i omogućavanje interventnih mjera za problematične kreditne linije, u tijeku predstojeće sjetve održavanje kontinuiranog rada poljoprivrednih apoteka i kooperacija kako bi poljoprivredni proizvođači mogli nabavljati mineralno gnojivo, sjeme, sredstva za zaštitu, herbicide i ostalo zbog specifičnosti proizvodnje. Navedeno mora biti dostupno u svakom trenutku zbog primjene koja ovisi o stadiju razvoja biljaka i vremenskih uvjeta.

Potrebno je i osigurati produženje mogućnosti sezonskog rada u poljoprivredi (rad na tzv. markice) sa sadašnjih 90 dana na 180 dana, bez smanjivanja ili ukidanja socijalnih prava sezonskih radnika u poljoprivredi, osigurati kontinuiranu dostavu plavog dizela, ulja i maziva te rezervnih dijelova, znatno povećati kvote plavog dizela kao jednog od ključnih troškovnih komponenti u poljoprivrednoj proizvodnji.

U mjerama traže i omogućavanje produženja roka dozvole za sezonske radnike, pomoć, odnosno subvencioniranje proizvođača za isporučene količine svježeg voća i povrća za vrijeme trajanja krize, odnosno svog voća i povrća domaćeg porijekla isporučenih na domaćem tržištu, dodatnu pomoć izvoznicima voća i povrća koji će zbog restrikcija prometa i izvoza pretrpjeti velike štete i gubitke ili organiziranje garantiranog otkupa tih proizvoda po tržišnim cijenama te povećano subvencioniranje nove proizvodne sezone koja je ugrožena.

Osim toga, traže smanjenje cijene osnovnih energenata poput struje, za sve proizvođače te izmjena pravila za samoizolaciju vozača hrane s 14 dana na samoizolaciju do idućeg odlaska na put.

Potrebno napraviti inventuru proizvoda

Također, potrebno je odmah napraviti inventuru proizvoda kako bi se utvrdilo činjenično stanje koje su nam robe dostupne, podići razinu proizvodnje postojećih gospodarstava i intervencijama podići razinu samodostatnosti.

Prijedlog mjera upućen je Ministarstvu poljoprivrede. Predsjednik HPK-a Mladen Jakopović istaknuo je kako će aktualna situacija možda pokrenuti pojedine proizvodnje zbog smanjenja uvoza, od kojeg ionako sve više patimo.

"Potrebno je poduzeti sve kako bismo povećali poljoprivrednu proizvodnju i samodostatnost u proizvodnjama u kojima smo već sada ispod 50 posto domaćih potreba. Proizvodnja i plasman domaće hrane moraju imati prioritet kod ovakvih kriza kako bi se osigurala likvidnost i radna mjesta", kazao je Jakopović.

Napominje i kako se mora raditi na kontroliranom uvozu, poduzeti dodatne kontrole hrane i proizvoda koji dolaze iz kontaminiranih područja, posebice hrane koja ne podliježe termičkoj obradi, poput salate. Članovi UO HPK poručili su kako je trenutačna situacija prilika da se više okrenemo kratkim opskrbnim lancima.

"Proizvodnja hrane trebala biti strateški interes svake države. Nadamo se da će državne institucije konačno shvatiti da hrvatski poljoprivrednik može proizvesti dovoljno hrane i kvalitetnu hranu za sve stanovnike", zaključeno je na kriznoj sjednici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene