Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epidemija u Hong Kongu

Narukvice za COVID pozitivne: Uređaje će nositi oboljeli u kućnoj izolaciji, za prekršitelje predviđene visoke kazne

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Hong Kong je uvodi elektroničke narukvice za praćenje građani koji bi trebali biti u karanteni kod kuće nakon pozitivnog testa na COVID-19. Prekršitelji pravila izolacije suočit će se s visokim novčanim kaznama, a u pojedinim slučajevima predviđena je i kazna zatvora.

Tajnik za zdravstvo Lo Chung-mau najavio je narukvice namijenjene za zaražene ljude kojima će ih se spriječiti da zarazu šire dalje. Dodaje da će raditi na aplikaciji "Leave Home Safe" koja je uvedena prošle godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Preminulo šest osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji Slika nije dostupna Preminulo šest osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji

"Moramo se pobrinuti da kućna izolacija bude po pravilima, a istovremeno humanija", rekao je Lo i dodao da će uređaji za praćenje biti uvedeni u petak.

Kršenje karantene u Hong Kongu moglo bi rezultirati novčanom kaznom do 3200 dolara odnosno šest mjeseci iza rešetaka. Karantena u Hong Kongu traje dva tjedna, a iz karantene mogu izaći cijepljeni prvom dozom nakon dva negativna testa u dva dana.

Hong Kong je prije zahtijevao da putnici iz inozemstva koriste narukvice s jedinstvenim QR kodovima za prijavu i praćenje kretanja, a narukvice su kasnije zamijenjene drugom tehnologijom za praćenje.

Sustav praćenja narukvicama se širi, no za sada nije poznato o kojoj vrsti narukvica se radi.

Uvode sustav kodiranja bojama

Hong Kong planira uvesti i sustav kodiranja bojama sličan onome koji postoji u Kini, u kojem se različite razine rizika označavaju žutom ili crvenom bojom, piše The Guardian.

Oni koji budu označeni crvenom bojom suočit će se s velikim ograničenjima kretanja koji uključuju zabranu ulaska na javna mjesta. Sustav kodiranja bojama koristit će se na manjem broju ljudi, najavio je izvršni direktor grada, John Lee.

Lokalni dužnosnici upozoravaju da je epidemija COVID-a u Hong Kongu i dalje vrlo ozbiljna, pozivajući stanovnike da minimiziraju putovanja i poštuju pravila socijalnog distanciranja, koja su upravo produljena za još dva tjedna.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da je u utorak zabilježilo 2558 novih lokalnih slučajeva koronavirusa, kao i još 211 infekcija među putnicima iz inozemstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene