Kako ćemo se morati ponašati na bazenima i plažama? HZJZ je upravo objavio preporuke o tome.


HJZJ objavio je preporuke za zaštitu od koronavirusa na moru i na kupalištima.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio najnovije podatke: Pogledajte kakvo je stanje u vašoj županiji i koliko je aktivnih slučajeva Pijavica na moru kod Splita FOTO/VIDEO Tornado na moru? Pijavica zaprijetila natjecateljima regate između Splita i Šolte

Kažu da svugdje moraju biti upozorenja o pravilima ponašanja i higijenskim standardima. Ako je moguće, pravila se moraju oglašavati razglasom. Obvezna je dezinfekcija ruku. I zaposlenici i gosti moraju se držati razmaka. 

"Za prostore morskih i slatkovodnih kupališta maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak određuje se prema načelu 15 osoba na 100 m² neto površine prostora", kažu u HZJZ-u.

"Koncesionar treba odvojiti ležaljke tako da se osigura fizička distanca (osigurati osobu koja može nadzirati propisane mjere) te dezinficirati ležaljke nekoliko puta dnevno, a obvezno između dva gosta. Ako prostori kupališta predviđaju druga sjedeća mjesta, njih je također potrebno rasporediti na 1,5 metra", piše u uputama. 

Kante za smeće moraju imati poklopce, a u vodi se također treba držati razmak. Sanitarne čvorove treba čistiti barem svaka dva sata i povećati broj onih koji ih čiste.

Monitoring vode provode djelatnici HZJZ-a. Sve preporuke za kupanje u moru su ovdje.

Bez sušila za ruke na bazenima

I bazeni moraju imaju istaknute obavijesti, dozatore s dezinfekcijskim sredstvima i najviše 15 osoba na 100 kvadratnih metara. Ležaljke, ali i stolice ako ih ima, trebaju se odvojiti i često dezinficirati.

Kloriranje se radi na uobičajen način, a treba paziti i na ispravnost klimatizacijskih uređaja. 

Preporučuje se da se sušila za ruke ne koriste, nego da svugdje budu papirnati ručnici. Sanitarni čvorovi čistit će se svaka dva sata. 

"Prije ulaza na čisti dio bazenskog kupališta (bazen s površinom oko bazena), korisnici se obvezno moraju tuširati i proći kroz predbazen (dezbarijera) za pranje nogu. Voda u predbazenima (dezbarijerama) mora biti hiperklorirana ili obvezno sadržavati dezinfekcijsko sredstvo", napominju u HZJZ-u.

Broj osoba u bazenu ovisi o njegovoj veličini. Treba se održavati fizički razmak. 

Osoblje prilikom interakcije s gostima treba nositi masku. Ako je moguće, treba staviti pregrade na mjestima posluživanja. Zaposlenici svaki dan moraju mjeriti temperaturu, a ako je moguće, trebaju raditi dvokratno. 

"Za svaki trening i organiziranu športsko-rekreativnu aktivnost ili slobodno korištenje od strane građana na bazenskom kupalištu ili vodenom parku uspostavit će se sustav vođenja evidencije prisutnih osoba radi naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze", piše u preporukama.

Sve o tome čitajte ovdje.

 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju