Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukupno 2221 zaražena osoba

U Hrvatskoj osam novooboljelih od koronavirusa, većina ih je povezana s radnicima koji su došli iz Švedske

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata potvrđeno je osam novih slučajeva zaraze, od čega ih je sedam povezano s radnicima s koji su zrakoplovom došli iz Švedske.

U Hrvatskoj je potvrđeno osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestila je na konferenciji za medije ravnateljica Zavoda za hitnu pomoć Maja Grba-Bujević. Ukupan broj oboljelih porastao je na 2221, od čega je 1850 ozdravilo. U posljednja 24 sata nema novih smrtnih slučajeva, a sedam je osoba na respiratoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 2362 nova slučaja, 29 umrlih Sve teža situacija s koronom: "Ne isključujem uvođenje strožih mjera za cijelu zemlju" Slika nije dostupna 32 posto više zaraza nego prošli tjedan Capak o velikom skoku broja zaraženih: "Nemamo žarišta, virus se jednostavno širi." Božinović najavio donošenje novih mjera

Od osam novooboljelih njih sedam povezano je s radnicima koji su se vratili zrakoplovom iz Švedske. ''Samo za jednu osobu ne znamo kako se zarazila, ali to ćemo utvrditi'', rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Dodao je da s leta iz Frankfurta 3. svibnja nema zaraženih, a putnici nije izrečena mjera samoizolacije zbog odluke kojom se ukida obvezna samoizolacija za osobe koje ulaze u zemlju.

Božinović o preporukama

Na pitanje jesu li preporuke HZJZ-a samo preporuke te može li se građane kažnjavati ako, primjerice, ne nose zaštitnu masku kod frizera, načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović odgovorio je da su policijski službenici i inspektori zaduženi za kontrolu provođenja mjera.

''Mi uglavnom izdajemo mjere upozorenja i nakon toga se odgovorne osobe korigira u ponašanju. Govorimo o velikom broju objekata koje se koriste za uslužne djelatnosti koje, kad bi netko i htio, nemoguće je pokriti inspekcijama'', rekao je Božinović. Dodao je da je od 6. do 13. svibnja izvršen obilazak oko 58.000 poslovnih subjekata, a nepravilnosti su uočene u njih 1400.

Prosvjedi nisu zabranjeni

''Pojedini slučajevi mogu se sankcionirati. Najgore je prenošenje bolesti, činjenica da si svojim ponašanjem ugrozio nečije zdravlje. Ako bi se utvrdilo da je u nekom objektu nastalo žarište i došlo do prijenosa, za sve ljude koji su bili u kontaktu uvodi se mjera samoizolacije. Mi računamo da će se svi koji rade u objektima držati mjera'', poručio je Božinović.

Što se tiče ulazaka turista iz trećih zemalja, što uključuje i one iz susjedne Srbije, Božinović je kazao da je na razini Europske unije dogovoreno da su ulasci turista iz tih zemalja zabranjeni do 15. lipnja.

Na pitanje jesu li zabranjeni prosvjedi, Božinović je kazao da nema zabrane javnog okupljanja, pa time ni prosvjeda.

Capak o domovima: Svi su dobro reagirali

Načelnik stožera odgovorio je i na pitanje smatra li da se treba nastaviti s održavanjem svakodnevnih konferencija za medije. ''Mi promišljamo o svemu što radimo i kako radimo. Ako je to vaš prijedlog, mi ćemo ga razmotriti'', rekao je.

Kada je riječ o domovima za starije i nemoćne, Krunoslav Capak kazao je da smatra da su svi domovi dobro reagirali tijekom pandemije. Objasnio je da razlike u broju oboljelih u domovima i širenju zaraze ovise i o komorbiditetu štićenika.

Markotić: Naši zaposlenici nemaju antitijela

Ravnateljica zagrebačke infektivne klinike Alemka Markotić rekla je da su svi dosad pristigli nalazi testiranja zaposlenika pokazali da nemaju antitijela na koronavirus, što znači da nisu bili zaraženi. ''To govori o visokoj profesionalnosti naših zaposlenika te da su se i u privatnom životu ponašali profesionalno'', poručila je Markotić.

Na pitanje o pouzdanosti seroloških testova, Markotić je kazala da je uobičajeno razvijanje testova za dijagnostiku čim se pojavi novi mikroorganizam.

''Na početku su ti testovi niže specifičnosti i svaki laboratorij koji zna što to znači dodatno će evaluirati te testove. To smo radili i mi. Ti serološki testovi nisu dovoljno dobri za dijagnostiku akutnih infekcija. Na nekoliko različitih testova pokazali smo da u prvoj fazi bolesti uopće ne možete dokazati da se radi u akutnoj infekciji'', objasnila je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene