Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O MJERAMA STOŽERA

Niz reakcija nakon odluke Ustavnog suda - SDP oštro kritizira, a HDZ-ov Branko Bačić poručuje: "Zadovoljni smo odlukom, mislim da smo pravilno postupili"

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a
Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Foto: DNEVNIK.hr Branko Bačić Branko Bačić Foto: DNEVNIK.hr Branko Bačić i Mislav Bago - 4 Branko Bačić i Mislav Bago - 4 Foto: DNEVNIK.hr Branko Bačić Branko Bačić Foto: DNEVNIK.hr +1 Branko Bačić Galerija 1/6 >>
HDZ-ov Branko Bačić izrazio je zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda da su gotovo sve mjere Nacionalnog stožera bile u skladu s Ustavnom.

Ustavni sud je odbacio gotovo sve prijedloge za ocjenu ustavnosti vezane za odluke Nacionalnog stožera Civilne zaštite, osim one vezane za zabranu rada trgovina nedjeljom.

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" Premijer Andrej Plenković Komentirao i drugu odluku Premijer Plenković o odluci Ustavnog suda: "Stožer je djelovao u skladu s Ustavom i s ciljem zaštite zdravlja"

"Izražavam zadovoljstvo ovakvom odlukom, Ustavni sud je potvrdio da su te odluke imale legitiman cilj. Što se tiče odluke o zabrani rada trgovina nedjeljom, Ustavni sud je potvrdio da je ta mjera imala legitiman cilj, ali nije bila razmjerna. Čekat ćemo osam dana i obrazloženje ovakve odluke i onda ćemo to komentirati", izjavio je HDZ-ov Branko Bačić. 

"Mi smo bili svjesni da kao država moramo postupiti brzo. I mi sami smo vagali između članka 16 Ustava RH i s druge strane, hoćemo li proglasiti izvanredno stanje i onda te mjere donositi u Saboru. Znajući da će to drugo biti komplicirano, odlučili smo se za prvu verziju i očito smo pravilno postupili. Mislim da smo uistinu pravilno postupili. I u stvarnosti se pokazuje da smo ispravno postupili.

Ne bih ulazio u dinamiku rada suda i je li trebala ovakva odluka biti prije donesena, ali Ustavni sud je cijelo vrijeme pratio rad. Vjerujem da je Ustavni sud primijetio kršenje Ustava da bi ranije reagirao. Na Ustavnom sudu je da procijeni kad se odluke trebaju dogoditi, ne bi o dinamici rada Ustavnogg suda", dodao je Bačić. 

Komentirao je i zatvorenu sjednicu i odgovorio na pitanje je li bi bilo bolje da je sjednica bila otvorena za javnost.

"Odluka je bila iščekivana, no i ranije je bilo važnih odluka, no sjednice nisu bile otvorene za javnost. Ne mogu se baš sjetiti da sam gledao sjednicu uživo i pratio, niti u Europi niti u svijeti. Na Ustavnom sudu je da sam ocijeni kako će izvijestiti javnost", kazao je Bačić.

Reakcije stranaka na odluku Ustavnog suda

"Odluka Ustavnog suda kojom je rad HDZ-ovog Stožera proglašen ustavnim donesena je iza zatvorenih vrata. Iako su raspravu mogli otvoriti za javnost, da građani čuju što je suce navelo da donesu takvu odluku i kojim su se argumentima koristili, odlučili su se sakriti iza epidemioloških mjera kao opravdanja.

Bojimo se da će izjava premijera Plenkovića o tome kako su 'oni koji žele minirati rad Stožera identificirani' ostati visjeti kao sjena sumnje da je politika utjecala na odluku USUD-a, baš kao i na rad Stožera", navodi SDP na službenoj Facebook stranici.

"Bitno je da javnost transparentno vidi na koji način je do te odluke došlo, kojim argumentima su se suci Ustavnog suda služili i što ih je u konačnici poguralo u jednom ili drugom smjeru", izjavio je SDP-ov Peđa Grbin.

"Za nas je to u potpunosti očekivano obzirom da znamo koji je sastav Ustavnog suda i da znamo način na koji se Ustavni sud bira, dakle, usuglašavanjem u parlamentu dvije najveće stranke", rekao je Igor Peternel iz Domovinskog pokreta.  

"Samo teške naivčine su mogle očekivati drugačiju odluku Ustavnog suda. Ova odluka o radu nedjeljom je jedan smokvin list da oni kao pokažu da su neovisni o vladajućima", smatra saborski zastupnik Nino Raspudić. 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene