Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem prekomjerne gradnje

Ograničavanje gradnje apartmana: Koronavirus nije zaustavio radove u turističkom biseru, ali to bi mogao učiniti Grad

Gradi se punom parom - 1
Gradi se punom parom - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Gradi se punom parom - 1 Gradi se punom parom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Gradi se punom parom - 2 Gradi se punom parom - 2 Foto: DNEVNIK.hr Gradi se punom parom - 3 Gradi se punom parom - 3 Foto: DNEVNIK.hr Gradi se punom parom - 4 Gradi se punom parom - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mato Franković Galerija 1/5 >>
Građevinarstvo se još uspješno opire koronakrizi. Turističkim mjestima odzvanjaju zvukovi miješalica i bušilica. U Dubrovniku je i dalje problem devastacija prostora i prekomjerna gradnja dopuštena važećim GUP-om. No iz Grada najavljuju da će ograničiti gradnju novih apartmana.

Koronavirus nije zaustavio građevinske radove u Dubrovniku – gradi se na svakom koraku. ''Riječ je o stambenoj zgradi, odnosno obiteljskoj kući s četiri stana. Radove smo započeli u 10. mjesecu prošle godine i trebali bi završiti u 3. mjesecu 2021.'', kaže Dijana Margaretić iz dubrovačkog Libertas inženjeringa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strah od dvotjedne karantene Gradonačelnik Dubrovnika poslao pismo britanskom premijeru: ''Dubrovački turizam ovisi o britanskom tržištu. Kod donošenja mjera promatrajte Hrvatsku po regijama, ne kao cjelinu'' Mato Franković Brojke nisu kao inače Grad rekorder od države traži pomoć: ''Ne bih želio da ispadne da je Dubrovnik grad prosjak, ali njegovi rekordi su punili državni proračun''

Dodaje da zasad koronavirus nije poremetio planove. ''Što će biti tijekom ljeta i kasnije, to ćemo još vidjeti'', kaže Margaretić.

U posljednjih godinu i pol u Dubrovniku je izdano više od 200 građevinskih dozvola. Dio toga ide u komercijalni turistički sektor. Postojećim stanjem grad nije zadovoljan.

Gradonačelnik najavio restriktivne izmjene GUP-a

Kriza je usporila izmjene GUP-a, no gradonačelnik ih najavljuje početkom iduće godine i, tvrdi, bit će restriktivne. ''Ograničit će i broj apartmana, točno definirati koliko se može u budućnosti graditi jedinica koje nisu za življenje, nego za iznajmljivanje. Odredit ćemo u okviru GUP-a zone stambenog življenja i više nećemo dopuštati nove apartmane i priče koje gradu Dubrovniku više nisu potrebne'', objasnio je gradonačelnik Mato Franković.

S time se neće složiti brojni građani koji tek planiraju investicije, iako Dubrovnik već sada ima gotovo 4000 apartmana te više od 15.000 kreveta. ''Očito je da se gradnja apartmana događa kao reakcija na tržište, nitko ne gradi apartman da mu bude prazan'', kaže Dubrovčanin Damir.

Posve nova slika turističkog bisera

No koronavirus je donio posve novu sliku turističkog bisera – prazan grad i prazni apartmani. U krizi neki pokušavaju pronaći način za stvari koje nisu dopuštene. Tako je gradnja bazena unutar zidina zabranjena. Građevinski inspektori iz Zagreba koji su bili na ispomoći zbog korone su povučeni natrag..

''Od 1. siječnja 2020. godine obavljeno je ukupno 66 inspekcijskih nadzora i otvoreno 12 upravnih postupaka zbog utvrđene povrede Zakona. Izvršenim inspekcijskim očevidima utvrđene su nepravilnosti zbog oznake gradilišta te odstupanja od građevinske dozvole prilikom izgradnje građevina, zbog čega su zatvarana gradilišta i pokrenuti upravni inspekcijski postupci'', poručuju iz Državnog inspektorata.

Neplanski razvoj turizma najveću štetu ostavlja na prostor i okoliš.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene