Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U OPHODNJI S INSPEKCIJOM

Grad koji zovu biserom Jadrana: Ovako izgledaju posljedice jednog lošeg GUP-a

Gradilište u Dubrovniku
Gradilište u Dubrovniku DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mato Franković Mato Franković Foto: DNEVNIK.hr Gradilište u Dubrovniku Gradilište u Dubrovniku Foto: DNEVNIK.hr Inspektor na gradilištu Inspektor na gradilištu Foto: DNEVNIK.hr Gradilište Gradilište Foto: DNEVNIK.hr +0 Građevinski inspektor Galerija 1/5 >>
Inspektori iz Zagreba stigli su u Dubrovnik jer tamo ne postoji nijedan građevinski inspektor. Proveli smo dan s njima u ophodnji u potrazi za onima koji krše pravilnike.

Gradilište broj jedan, inspektori izlaze na teren i traže odgovornu osobu, a provjerava se dokumentacija. Prvi je zadatak otkriti gradi li se objekt u skladu s građevinskom dozvolom. "Zasad nema nikakvih propusta, oznaka gradilišta postoji s druge strane, nastavit ćemo s nadzorom i utvrđivati dalje", tvrde inspektori.

Pročitajte i ovo Ilustracija žene koja je otkupila bezvrijednu narukvicu Policija traga za muškarcem Je li moguće da netko na ovo nasjedne? Pogledajte što je učinila lakovjerna žena Rušenje ilegalnih objekata u Istri - 3 Obračun s ilegalnom gradnjom Dnevnik Nove TV doznaje: Uskoro počinje rušenje bespravnih objekata na istarskoj obali, pogledajte na kojim lokacijama

Bageri i dizalice na svakom koraku. Na drugoj provjeravanoj lokaciji pri dolasku na teren inspektori ne nalaze oznaku na gradilištu - ploču koja je zakonski obvezna. "Već bismo tu trebali vidjeti - tako je, oznaku da se zna tko i što radi. Kada pogledamo dokumentaciju, znat ćemo o čemu se radi", objašnjavaju inspektori.

Kazna za ovakav propust ide od 25 do 50 tisuća kuna. Inspektori traže odgovornu osobu na gradilištu, no nema je. Ostavili smo poziv na gradilištu da se investitor javi u ured građevinske inspekcije, a uz poziv i rješenje i optužni prijedlog.

U posljednjih godinu dana u Dubrovniku smo snimili svašta, od oštećenja cesta zbog građevinskih radova, rušenja potpornih zidova, zabrinutih susjeda do gradnje tik uz more. Gradonačelnik Mato Franković tvrdi, neke će se stvari riješiti inspektorima, a za neke je kasno.

"Poznato je kako je uslijed jednog lošeg GUP-a koji je usvojen 2014. godine došlo do prekomjerne gradnje. To, naravno, građevinski inspektori ne mogu zabraniti, gradnju nečega što je dozvoljeno, ali mogu kontrolirati izvođenje gradnje", tvrdi Franković.

Zagrebački inspektori u Dubrovniku ostaju idućih šest mjeseci, a mijenjat će se svaka dva tjedna. Do sada su, kažu, napravili tridesetak nadzora i utvrdili niz manjih nepravilnosti.

Puno je posla, a tek ih čeka okolica grada: primorje, Konavle i druga mjesta koja godinama nisu vidjela inspekcije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene