Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"nisu isključene represivnije mjere"

Jandroković bi da se nadziru mobiteli, ali nije za narukvice. O Brkiću i Kovaču ne želi ni razmišljati, a jedva čeka opet rasprave o ustašama i partizanima

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, u Dnevniku Nove TV je branio mjeru praćenja građana kojima je propisana karantena putem mobitela. Ustrajava da se ne radi o prisluškivanju, nego praćenju kretanja. Pernara je prozvao zbog izjava o učinkovitosti C vitamina protiv koronavirusa, a priznao je da se i sam nada da će ponovo doći vrijeme kada će se u fokus vratiti rasprave o ustašama i partizanima.

Iako mnogi iz parlamentarne opozicije kritiziraju namjeru aktualne vlasti da država nadzire kretanje građana putem signala mobitela, Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora misli da za to u ovom trenutku postoji itekako važan razlog.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Išao snimiti pluća Hrvatski zavod za hitnu medicinsku službu o prevoženju Jandrokovića u bolnicu: ''Postoji standardna procedura za sve bolesnike'' Gordan Jandroković, predsjednik Sabora NOVI/STARI PREDSJEDNIK SABORA Jandroković otkrio kako će zbog korone izgledati konstituirajuća sjednica Sabora te kako će samom sebi predati dužnost pa na kraju i - zapjevao

"Ključno je zaštititi živote i zdravlje naših građana. Razumijem brigu za slobodu, ali zdravlje i životi su nam prioritet. Nadzor mobitela je jedna od mjera da se zna da oni koji trebaju biti u karanteni da su je napustili", rekao je Jandroković u razgovoru s reporterkom Sabinom Tandarom u Dnevniku Nove TV. 

Međutim, nije za uvđenje narukvica kojima bi se nadziralo kretanje građana. "Kada bi ljudima stavljali narukvice to bi bila zaista visoka razina kontrole. Ovo je pomoćna mjera kojom želimo onemogućiti neodgovorne da napuštaju mjesta na kojima moraju biti, rekao je Jandroković. 

Nije strah nego nelagoda

Tvrdi da ga zbog ove situacije nije strah. "Postoji nelagoda kao kod svakog čovjeka u ovoj situaciji. Ali imam osjećaj odgovornosti i brige za naš narod", kaže Jandroković, dodajući da želi izbjeći talijanski scenarij. 

Na pitanje namjeravaju li uvesti i neke represivnije mjere, Jandroković kaže da razmišljaju o svim mogućim mjerama koje će zaštititi zdravlje i živote građana. "Nisu isključene ni represivnije mjere. Ako ne možete molbama dobiti disciplinu, država mora represijom reagirati prema onima koji krše zakon", kaže Jandroković. 

Na pitanje o slučaju župana Ive Žinića, Jandroković kaže da svatko tko čini pogreške i krši pravila o samoizolaciji ili se neodgovorno ponaša, radi veliku štetu zdravlju nacije. "To je nedopustivo i za svaku osudu", poručuje predsjednik Sabora. 

Pernar? Vidi se tko je čovjek

Za Ivana Pernara, koji je u Saboru govorio o učinkovitoj borbi protiv koronavirusa C vitaminom, Jandroković kaže da se u ovakvim situacijama vidi tko je čovjek, a tko nije i tko razmišlja o osobnom probitku. "Takve ljude treba osuditi i izolirati. Pozivam građane da pozorno slušaju preporuke. U slučaju neposluha otežat ćemo poziciju samima sebi, to treba izbjeći", rekao je Jandroković. 

Većina zastupnika tijekom današnje rasprave ponašali su se, kaže, odgovorno. "Ima nekoliko onih koji skupljaju političke bodove, ali to je na njihovoj savjesti", kaže predsjednik Sabora.

S bivšom predsjednicom Republike čuo se telefonom. "Znam da je u samoizolaciji i nadam se da će biti dobro", kaže Jandroković. 

Što se tiče oštećenja zgrade Sabora, Jandroković kaže da ona nije u dobrom stanju, posebno njen 3. i 4. kat. Još uvijek je prerano reći kada će ona  biti u funkciji. 

O Brkiću i Kovaču ni pomisliti

O unutarstranačkim zbivanjima nije htio puno govoriti, pa je tako izbjegao odgovoriti na pitanje jesu li Milijan Brkić i Miro Kovač otpisani za HDZ. "To je toliko nebitno u ovom trenutku kad vodimo bitku o životima i zdravlju građana. Ne želim o tome ni razmišljati, ne zanima me uopće razvoj stranačke situacije u ovom trenutku", rekao je Jandroković. 

Na pitanje o duhovitim porukama koje se šire među građanima, koji zazivaju vremena kada će opet u fokusu biti rasprave o partizanima i ustašama, Jandroković kaže da se nada da će opet doći vrijeme kada ćemo puno slobodnije raspravljati o životnim razlikama.

"Ovo je velika škola. Pokazalo se da mir i sloboda nisu samo po sebi dani, pokazalo se da se to može promijeniti u jednom danu. Nakon koronavirusa, kada je došao i potres u Zagreb, pokazalo se da kada misliš da je najgore, može biti još gore. Ali moramo stisnuti zube jer ovo će sigurno proći", poručuje predsjednik Sabora koji je zaključio da u ovom trenutku sve sastavnice državne vlasti dobro surađuju te da tako treba i nastaviti. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene