Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prije nego se zatvore granice

Grlić Radman Hrvatima u inozemstvu koji se žele vratiti kući: "Javite se veleposlanstvima umjesto da guglate"

Hrvatske vlasti pozvale su sve svoje državljane u inozemstvu koji se namjeravaju vratiti u Hrvatsku da to učine što prije zbog mogućih poremećaja u zračnom prometu izazvanih globalnim širenjem koronavirusa.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman reporteru Dnevika Nove TV Mislavu Bagi rekao je kako su jučer poslali priopćenje u kojem se apelira na sve hrvatske državljane koji se nalaze u članicama EU-a da što prije planiraju povratak u Hrvatsku jer se stanje pogoršava, a može se očekivati zatvaranje granica i zračnih luka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stavili nas na narančastu listu Ministar vanjskih poslova: ''Sigurno je da će Nizozemci preispitati svoju odluku i da će nizozemski turisti nastaviti boraviti u Hrvatskoj'' Turizam ili zatvaranje granica? - 5 odnosi sa susjedima ''Zabraniti okupljanje na zabavama'' - Slovenija bi mogla izbaciti Hrvatsku s popisa sigurnih zemalja, BiH odustaje od protumjera na granici

"U tom priopćenju apeliramo da se jave veleposlanstvima ili generalnim konzulatima. Služba radi predano i aktivno", kazao je ministar i dodao kako MVEP s Ministrstvom prometa dogovara tranzitne rute.

U ponedjeljak će biti konferencija na razini Europe o temi konzularne pomoći povratka u domovinu i osiguranvanje tranzitnih pravaca kako bi svi se mogli vratiti u svoje domovine.

"Bolje da ne idu po internetu nego da se jave konzularnim predstavništvima kako bi dobili pravu informaciju", savjetuje Grlić Radman onima koji se još nisu vratili kući iz inozemstva.

U jednom od žarišta epidemije, Španjolskoj, je oko 200 naših građana, neki se žele vratiti, a neki ne, kaže ministar i dodaje kako je dobar primjer Maroka gdje je veleposlanica organizirala prebacivanje u Europu.

Za kraj je kazao kako se od Kine i kineskih tvrtki očekuju donacije potrepština poput one iz Saudijske Arabije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene