Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odnosi sa susjedima

''Zabraniti okupljanje na zabavama'' - Slovenija bi mogla izbaciti Hrvatsku s popisa sigurnih zemalja, BiH odustaje od protumjera na granici

Turizam ili zatvaranje granica? - 5
Turizam ili zatvaranje granica? - 5 Foto: DNEVNIK.hr
Slovenija razmatra pooštravanje mjera prema Hrvatskoj, a BiH odustaje od najavljenih protumjera na granici.

Slovenska infektologinja Bojana Beović smatra da bi Slovenija trebala razmotriti zatvaranje granice s Hrvatskom za slovenske turiste. Na sinoćnjem sastanku tamošnje Vlade upozoreno je da se virus razbuktao u Hrvatskoj i da se naša zemlja približava tzv. žutoj zoni prema broju oboljelih. ''Situacija je riskantna. Ako granica ostane otvorena, kod nas bi se situacija pogoršala i možemo očekivati ​​drugi val epidemije prije jeseni'', rekla je za Večer

Pročitajte i ovo Jurica Protić ugostitelji nezadovoljni Svadbe za uporne, hrabre i one koji se pod svaku cijenu žele oženiti: "Ovo je Pirova pobjeda" Slika nije dostupna Situacija daleko od dobre Županija u BiH osma u Europi prema sedmodnevnoj incidenciji zaraženih koronavirusom

Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin poručio je da Slovenija pomno prati razvoj događaja. ''Razloga za zabrinutost i djelovanje ima puno. Očekujemo da će Hrvatska poduzeti odgovarajuće mjere i zabraniti masovna okupljanja ljudi na zabavama'', rekao je.

Dodao je da će Slovenija biti prisiljena ukloniti Hrvatsku s popisa sigurnih zemalja kad Hrvatska bude imala 10 zaraženih na 100 tisuća stanovnika. 

BiH odustaje od protumjera na granici

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je da će Hrvatska početi s ublažavanjem mjera prema državljanima BiH. ''Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman obećao je da će Hrvatska početi omekšavati mjere prema BiH, a nakon konzultacija s premijerom Plenkovićem i ministrom unutarnjih poslova Božinovićem", rekla je Turković i dodala da je prvo rješavanje nesporazuma oko prelaska GP Doljani te tranzit kroz Hrvatsku do Neuma iako je službeno tranzit dopušten.

Nakon što su hrvatske vlasti postrožile mjere za državljane BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije te propisala obveznu 14-dnevnu izolaciju pri ulasku u zemlju, ministrica vanjskih poslova BiH najavila je mogućnost uzvraćanja mjera.

"Što se tiče granice i režima prema državljanima BiH, obje države trebaju poduzimati napore da se što više smanji intenzitet novozaraženih osoba radi sigurnosti obje države. Čim epidemiološka slika bude zadovoljavajuća, mjere će biti ukinute", objavila je u nedjelju na službenom Twitteru hrvatska Vlada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene