Ivo Goldstein, Zoran Milanović
Ivo Goldstein, Zoran Milanović Foto: Davorin Višnjić, Robert Anić/Pixsell

Ivo Goldstein rekao je da je Milanović najavio kako će imati nultu toleranciju prema pozdravu ZDS. Kritizirao je vlast koja je strahom od donošenja jasnih odluka ojačala ekstremiste.


Povjesničar i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Ivo Goldstein ocijenio je kako je predsjednik Zoran Milanović ispravno procijenio da treba spriječiti uporabu pozdrava "za dom spremni" u javnom prostoru jer je vezan za ustaše i zločine koje su oni počinili.

Vezani članci Majica zbog koje je predsjednik Zoran Milanović napustio obljetnicu Bljeska Branitelji koji su nosili majice zbog kojih je predsjednik otišao iz Okučana: "Nismo provocirali, odgovorili smo na njegovu izjavu iz Jasenovca" Andrej Plenković i Zoran Milanović Tvrda kohabitacija postala još tvrđa, Plenković žestoko o Milanoviću: "Već je toliko laži iznio, to postaje njegova konstanta"

"Milanović je pokazao dosljednost i čvrstinu. Najavio je da će prema ustaškom pozdravu 'za dom spremni' pokazivati nultu toleranciju i toga se drži. ZDS je bio i jest ustaški pozdrav, činjenica da su ga neki branitelji upotrebljavali za vrijeme ratova devedesetih u tom smislu ne mijenja na stvari. U Okučanima je po prvi put u događaju koji organizira državni protokol netko upleo taj pozdrav, makar i na majici. A obilježavala se akcija u kojoj HOS-ovci uopće nije sudjelovali, jer su bili rasformirani četiri godine ranije. Skandalozno i sramotno", kazao je Goldstein za portal "Slobodna Bosna".

Dodao je da je vlast u Hrvatskoj oklijevanjem, kolebanjem i strahom od donošenja jasnih odluka samo ojačala ekstremiste koje se naprosto na jednoj točki mora zaustaviti. Ocijenio je kako je sadašnji hrvatski predsjednik odabrao suočiti se s tim problemom, da je izabrao dobru metodu i da će to vrijeme pokazati.

Jasenovac je bio logor smrti

Upozorio je kako se nedopustive i reinterpretacije povijesnih činjenica o tome što je bio logor Jasenovac. Kazao je kako su takve manipulacije 75 godina nakon nestanka logora tužan nastavak povijesti i nemaju više neposredne veze s Drugim svjetskim ratom, nego s činjenicom da se postjugoslavenske države i društva ne znaju na pravi način suočiti s vlastitom poviješću. Jasenovac je bio radni logor, ali prvenstveno logor smrti u kojem je ubijeno između 85 i 100 tisuća ljudi, ponajviše Srba, pa Roma i Židova, a potom i svih drugih koji su iz bilo kojeg razloga ustašama bili nepodobni, podsjetio je Goldstein.

Kazao je kako relativizacija zločina zapravo ne čudi kada se zna da je riječ o rezultatu kontinuirane kvazipovijesne indoktrinacije u kojoj nedvojbeni ratni zločinci mogu postaju nacionalnim herojima. Pri tom je naveo primjere iz BiH odnosno činjenice da po takvim ustaškim i četničkim ratnim zločincima nazive imaju ulice u Mostaru i Banjoj Luci.

"Danas je vrijeme relativiziranja svega i svačega. Zemlja je za mnoge zapravo ravna ploča, svijet je nastao prije 6000 godina, cijepljenje izaziva autizam, 5G mreža pogoduje širenju pandemije, itd. Kad vam to postanu istine koje vas vode kroz život, onda se nemojte pitati zašto vam u tom i takvom životu ide loše", zaključio je Goldstein. (Hina)