Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Vruća" jesen ispred njih

Susjedi u sljedeća dva tjedna očekuju povećanje broja zaraženih: "Kako će raditi oni koji se ne žele cijepiti, to ćemo još vidjeti..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Srbiji je i dalje dominantan britanski soj, no ispituje se i prisustvo delta-soja. U sljedeća dva tjedna očekuje se povećanje broja zaraženih, najavio je glavni srpski epidemiolog Predrag Kon.

Glavni srpski epidemiolog Predrag Kon rekao je da je broj novozaraženih osoba u povećanju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Preminulo šest osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji Slika nije dostupna Preminulo šest osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji

"Ne možemo sa sigurnošću znati kakve će posljedice imati povratak i smjena naših turista i koliko će biti unosa virusa u trenutku kada je virus inače vrlo aktivan", rekao je Kon.

Naveo je da je britanski soj virusa i dalje dominantan u Srbiji i napomenuo da se ne ispituje kod svakoga koja je varijanta virusa u pitanju.

"Mi u dijelu uzoraka ispitujemo prisustvo delta-soja. To će se i dalje raditi", objasnio je Kon i dodao kako je logično da će, s obzirom na to da se delta-soj nalazi u zemljama u okruženju, biti i u Srbiji.

Govoreći o održavanju manifestacija, Kon je rekao da će tijekom iduća dva tjedna sigurno doći do porasta aktivnosti virusa. Navodi i da su pravila poznata, za one koji nisu cijepljeni i preboljeli te koji nemaju negativan test - maska je obvezna cijelo vrijeme.

Cijepljenje odobreno za starije od 12 godina

Govoreći o broju cijepljenih u Srbiji za RTS, navodi da je kad je riječ o odraslim građanima, prvu dozu primilo je više od 50 posto stanovnika.

"Treba shvatiti da je cijepljenje odobreno za uzrast stariji od 12 godina. Uskoro počinje nova školska godina. Neće biti striktnih mjera kakvih je bilo prošle godine za uzrast stariji od 12 godina jer postoji zaštita", rekao je.

"Mora se inzistirati na tome da kolektivni budu zaštićeni. Kako će raditi oni koji se ne žele cijepiti, to ćemo vidjeti i o tome će se još raspravljati", najavio je Kon.

Etički neprihvatljivo da zdravstveni radnici zaraze pacijente

Komentirao je i necijepljenje zdravstvenih radnika. "Etički je neprihvatljivo da bilo koji zdravstveni radnik, u situaciji kada postoji zaštita i cjepivo, zarazi bilo koga, posebno teškog pacijenta", smatra Kon.

"Epidemiološki je potpuno jasno da su upravo tvrtke motori za održavanje virusa i za prijenose virusa. Ne govorim samo o školama, govorim fakultetima, velikim tvrtkama i svim mjestima gdje se okuplja veliki broj ljudi iz profesionalnih razloga. To su mjesta u kojima postoje uvjeti za masovnije prenošenje virusa", kazao je Kon.

Najavio je da će, budu li se brojke ponovno popele na četverocifrene znamenke, biti novih ograničavanja. Nove bi se mjere u tom slučaju, istaknuo je, odnosile prvo na javna okupljanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene