Istra već danima, a ostatak Hrvatske tek od sutra mora obvezno nositi maske u javnim prostorima. Pobrojili smo gdje su sve obvezne.


Neke stvari koje su nam do danas bile preporučene od sutra postaju obvezni dio svakodnevice. Idete li u obavljanje kupovine, bilo da je riječ o trgovačkim centrima ili običnim trgovinama, prije ulaska i za vrijeme kupnje morat ćete preko lica nositi zaštitnu masku.

Vezani članci Policajka na Bregani Susjedi bilježe rekordan broj zaraženih ovog ljeta: Ako se trend nastavi, iz zelene ulaze u narančastu zonu Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija U Hrvatskoj gotovo 200 novih slučajeva, među njima i stranci. Imamo i preminulih: Provjerite kakvo je stanje u vašoj županiji

"Inače je nosim bez obzira na sutrašnji dan. Mislim da je to pametna stvar i da se stvarno svi moramo malo zbrojiti", kaže Tanja iz Zagreba.

"Ne znam više šta bih mislila. Bolje se zaštiti za svaki slučaj, ali opet... Malo je čudno nešto", smatra Renata.

Iako su zaštitne maske u zagrebačkom javnom prijevozu obvezne još od 25. lipnja, putujete li autobusom, trajektom, vlakom ili bilo kojim drugim sredstvom javnog prijevoza, od sutra u cijeloj Hrvatskoj morate nositi zaštitne maske.

Na kavi ćete, barem zasad, moći uživati bez zaštitnih maski - no osobe koje vas uslužuju morat će ih obvezno nositi.

Takvim potezom zadovoljni su i ugostitelji.

"Bitno je prije svega da ne bi se dogodilo da je neki konobar superširitelj. Vidjeli smo situaciju iz Austrije gdje je konobar zarazio puno gostiju, a sreća je što su naši konobari već većinom nosili maske i vidimo da nije bilo zaraženih ugostiteljskih djelatnika tijekom svih ovih svadbi i svega što se događalo", kaže Marin Medak iz udruge ugostitelja

Iako su posjeti u većini bolnica zabranjeni - preporuka je Zavoda za javno zdravstvo da svi djelatnici u zdravstvenim ustanovama, kao i osobe koje dolaze u posjet, obvezno moraju imati zaštitne maske.

Medicinsko osoblje mahom traži samo jednu stvar.

"Želim raditi svoj normalni posao, a ne da se bavimo ljudima koji će se zbog nonšalantnosti i nepromišljenosti razboljeti i doći će nam tu u bolnicu", kaže zdravstvena radnica Marija.

Zato sutra prije odlaska iz kuće nemojte zaboraviti ponijeti svoju zaštitnu masku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr