Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Situacija poboljšana

Europska zemlja popušta mjere i uvodi COVID potvrde: Radnici će opet na posao, otvaraju se noćni klubovi...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska će od početka veljače popustiti pravila o radu od kuće te će dopustiti ponovno otvaranje noćnih klubova dva tjedna nakon toga, rekao je premijer Jean Castex u četvrtak, dodajući da se situacija u zemlji vezana uz COVID-19 počela poboljšavati.

Ograničenja broja ljudi u sportskim dvoranama također će biti ukinuta početkom veljače, a nakon zimskih praznika moglo bi doći i do popuštanja epidemioloških mjera u školama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OPSADNO STANJE FOTO/VIDEO Sve dramatičnije u Parizu: Policija suzavcem na prosvjednike, raste broj uhićenih Slika nije dostupna od 28. veljače Još jedna europska zemlja ukida obvezu nošenja maske u zatvorenom: Bit će obavezne samo u javnom prijevozu

Castex je također najavio da će prema planu 24. siječnja biti uvedene COVID potvrde, kojima se potvrđuje da je osoba cijepljena, za ulazak na javna mjesta poput restorana, kafića, kina i za putovanje vlakovima na velike udaljenosti.

Međutim, premijer je rekao novinarima da bi u slučaju znatnog smanjivanja rizika za javno zdravlje moglo doći do kasnijeg ukidanja COVID potvrda.

Francuska je u četvrtak imala više od 425.000 novooboljelih osoba od COVID-19. Stabilizirao se broj oboljelih koji su na intenzivnoj njezi, što omogućuje vladi određeni manevarski prostor.

Parlament odobrio uvođenje COVID potvrda

Parlament je u nedjelju odobrio uvođenje COVID potvrda, ali je još uvijek potrebna dozvola za uvođenje od Ustavnog suda, koji će svoje stavove iznijeti u petak. No, situacija s covid potvrdama izazvala je nove prosvjede.

Do sada je bio dovoljan negativan test na COVID-19 za pristup javnim mjestima, a sada to više neće biti slučaj.

U međuvremenu, savjetodavno znanstveno tijelo francuske vlade izjavilo je da će peti val pandemije koronavirusa ostati na visokoj, ali podnošljivoj razini sve do sredine ožujka.

Castex također potiče roditelje da cijepe djecu u starosti od 5 do 11 godina te je najavio da će od sada djeca u dobi od 12 do 17 godina moći primiti i treću, dodatnu dozu cjepiva.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene