Cjepivo, ilustracija
Cjepivo, ilustracija Foto: Getty Images

Finska će pauzirati uporabu cjepiva Moderne protiv bolesti COVID-19 kod muškaraca rođenih 1991. i kasnije zbog izvještaja o rijetkim kardiovaskularnim nuspojavama, objavio je Institut za zdravstvo i skrb u četvrtak.


Švedski i danski zdravstveni dužnosnici najavili su u srijedu poslijepodne da će pauzirati uporabu Modernina cjepiva za sve mlade odrasle osobe i djecu.

Norveška već upotrebljava Pfizerovo cjepivo za svu djecu, a sada ga preporučuje za muškarce mlađe od 30 godina.

Nordijske zemlje odluku temelje na neobjavljenoj nordijskoj istraživačkoj studiji koja sadrži podatke iz Finske, Švedske, Norveške i Danske.

Švedska je u srijedu poslijepodne izjavila da će suspendirati Modernino cjepivo protiv bolesti COVID-19 za osobe rođene 1991. i ranije, nakon izvještaja o mogućim rijetkim nuspojavama poput miokarditisa.

Švedski zavod za javno zdravstvo je priopćio da podaci ukazuju na učestaliju pojavu miokarditisa (upale srčanog mišića) i perikarditisa (upale srčane ovojnice) kod mladih koji su se cijepili.

"Poveznica je osobito jasna u slučaju Moderninog cjepiva Spikevax, pogotovo nakon druge doze", navedeno je u priopćenju.

Ipak, rečeno je da je rizik od miokarditisa i perikarditisa vrlo mali.

Slika nije dostupna Švedska prekida cijepljenje Modernom mlađih od 30 godina zbog nuspojava: "Poveznica je jasna, pogotovo nakon druge doze"
COVID odjel, ilustracija Gotovo 2000 novozaraženih, veliki porast oboljelih na respiratoru: U Zadru preminuo 33-godišnjak koji nije bio cijepljen

Osobe rođene 1991. ili kasnije, koje su primile prvu dozu Modernina cjepiva - njih oko 81.000 - neće primiti drugu dozu.

Ranije ovoga tjedna švedska javnozdravstvena agencija objavila je da djeca od 12 do 15 godina mogu primiti samo Pfizerovo cjepivo.

Europska agencija za lijekove odobrila je Pfizerovo cjepivo u svibnju, a u srpnju Modernino za djecu stariju od 12 godina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju