Obavijesti Video Pretražite Navigacija
doći će na naplatu

Epidemiologinja o blagdanskim okupljanjima: "Postotak pozitivnih raste iz tjedna u tjedan. Nije bilo razmaka, maske se nisu nosile..."

Prvi ponedjeljak u godini bilježimo 1103 nova slučaja zaraze koronavirusom od 4577 testiranih u posljednja 24 sata, što je dvostruko više nego prošli tjedan. Nažalost, preminule su 44 osobe. 1795 pacijenata je na bolničkom liječenju, s 239 na respiratoru. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš javio je što na najnovije podatke o novozaraženima i hospitaliziranima kaže struka i možemo li očekivati strože mjere zbog opuštenih blagdana.

"Brojke nam rastu iz dana, no dobro je što brojke hospitaliziranih stagniraju", izvijestio je Goleš koji je razgovarao s epidemiologinjom Dijanom Mayer.

Pročitajte i ovo Ilustracija SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Stožer objavio najnovije podatke, preminule su još tri osobe: Provjerite stanje po županijama Ilustracija petero preminulih Objavljeni novi podaci o koronavirusu u Hrvatskoj: Pogledajte koliko je novozaraženih

Brojke rastu, moramo li biti zabrinuti, zanimalo je reportera.

"Brojke su nam nažalost sve veće, treba biti oprezan. Ovaj tjedan smo imali 24 posto pozitivnih od ukupnog broja testiranih, a prije tjedan dana to je bilo 19 posto. Taj postotak raste iz tjedna u tjedan. Možemo pripisati omikronu i jednom slabijem pridržavanju mjera", kazala je Mayer.

Što se tiče omikrona, u Hrvatskoj je potvrđeno osam slučajeva, a još 100-injak uzoraka, od kojih je 51 suspektan, je na sekvencioniranju i rezultati će se znati za nekoliko dana.

Epidemiologinja je komentirala i motivaciju za cijepljenje, jer nam je procijepljenost i dalje niska u usporedbi s ostalim europskim zemljama.

"Cijepimo već godinu dana, mislim da je najveća motivacija ostati zdrav, ne završiti u bolnici. Kad se cijepljeni zaraze nemaju tešku kliničku sliku, ne završe u bolnici. Cjepivo štiti od teških oblika bolesti", kazala je epidemiologinja.

Mayer se osvrnula i na pritisak na bolnički sustav.

"KBC Split ima velik pritisak, nije u Splitu dobra situacija. U ostalim bolnicama u Hrvatskoj situacija nije alarmantna, bolnički sustav je još u redu, nema pritiska, ali kako bismo ga izbjegli treba se cijepiti i držati mjera", poručuje.

Blagdanska okupljanja i nepridržavanje mjera mogli bi nam doći na naplatu za 10-ak dana, kaže epidemiologinja. "Možemo se tiješiti da su bili na otvorenom, ali nije bilo razmaka, maske se nisu nosile", kazala je.

Zbog sve lošije epidemiološke situacije moguće je i postrožavanje mjera. Mayer kaže kako se nada da će se izbjeći on-line nastava za učenike ili produljenje praznika, no sve opcije su na stolu.

"Stožer sve razmatra prema preporukama epidemiološke struke", kazala je.

Za kraj je komentirala i prosvjede protiv epidemioloških mjera.

"To nas sve žalosti, to je protivno struci. Znamo svi da je cijepljenje najveće dostignuće čovječanstva. Iskorijenjene su brojne bolesti, a neke svedene na minimum", rekla je te dodala kako se ona cijepila čim je cjepivo postalo dostupno, kao i mnogi njezini kolege.

"Nuspojave su uobičajene i pozivamo građane na cijepljenje i na zdrav razum", zaključila je.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene