Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STIŽE NOVI SOJ?

Epidemiologinja o borbi protiv korone i dolasku krakena: "Svi sojevi koji kruže su vrlo slični"

Aktualno Galerija Danijela Lakošeljac, epidemiologinja - 3 Danijela Lakošeljac, epidemiologinja - 3 Foto: DNEVNIK.hr Danijela Lakošeljac, epidemiologinja - 1 Danijela Lakošeljac, epidemiologinja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Danijela Lakošeljac, epidemiologinja - 2 Danijela Lakošeljac, epidemiologinja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus: Ilustracija Koronavirus: Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Marko Balen, reporter Galerija 1/5 >>
U Hrvatskoj je trenutačno 1500 osoba oboljelo je od korone, a u Europu je stigao novi soj – kraken. O toj je temi reporter Marko Balen razgovarao s epidemiologinjom Danijelom Lakošeljac.

U Hrvatskoj je trenutačno 1500 osoba zaraženo koronavirusom, 510 ih je na bolničkom liječenju, a u posljednja 24 sata je 13 osoba preminulo od posljedica te bolesti. Iako se broj zaraženih smanjuje, broj umrlih gotovo stalno je dvoznamenkast.

U Europu je stigao novi soj, kraken, a epidemiolozi tvrde da je pitanje dana kada će se pojaviti i u Hrvatskoj. O toj je temi reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen razgovarao s Danijelom Lakošeljac, epidemiologinjom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

"Svi sojevi koji kruže i koji se mijenjaju su vrlo slični", rekla je te dodala: "Nema specifičnih simptoma koji bi ukazivali da se radi o krakenu."

Pročitajte i ovo Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Širenje infekcije Tisuće zaraženih gripom, vrhunac tek stiže. Capak o krakenu: "Sada ga vjerojatno ima i kod nas"

Osim s koronom, Lakošeljac je istaknula da se liječnici već nekoliko tjedana bore i s gripom.

"Ona je zadnja dva tjedna baš uzela maha, ne samo u našoj županiji, nego u cijeloj Hrvatskoj, tako da su se višestruko povećali brojevi oboljelih", rekla je.

Pročitajte i ovo Lažne zlatne poluge - 3 U pritvoru su Ukrajinke u Zagrebu prodavale lažne zlatne poluge: U tijeku potraga za trećom prevaranticom

Posljedica većeg broja oboljelih, kako od gripe, tako i od drugih bolesti, je ponašanje građana u zadnjih nekoliko godina.

"Za vrijeme korone smo se držali općih mjera i samim time smo uzročnike bolesti držali po strani. Sad smo se oslobodili, opustili i imunitet je vjerojatno oslabio. Ti su uzročnici zato postali infektivniji", rekla je Lakošeljac te istaknula da se još uvijek vrijedi cijepiti protiv gripe.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene