Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon popuštanja pritiska

Epidemiolog WHO-a o rastu broja zaraza: "Ništa ne upućuje na to da je virus manje opasan"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Popuštanje epidemioloških mjera, veća dostupnost testova, ali i opuštenost u ljetno vrijeme razlog su porasta broja zaraženih COVID-om 19 u Europi, ocijenio je u četvrtak epidemiolog Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Mladi koji najčešće imaju blaži oblik bolesti, dakle i manju smrtnost, dijelom su uzrok porasta broja slučajeva, ali virus nije oslabio i "ništa ne upućuje na to da je manje opasan", istaknuo je Richard Peabody, epidemiolog koji u europskom ogranku WHO-a vodi tim za visokorizične patogene agense, u razgovoru za agenciju France Presse.

Pročitajte i ovo Ilustracija prodor koronavirusa Obustavljena istraga! Osoblje Doma za starije i nemoćne u Splitu nije krivo za 18 smrtnih slučajeva Ilustracija koronavirus.hr Ugašena stranica koju smo tijekom pandemije svakodnevno posjećivali

Broj slučajeva u Europi raste posljednjih tjedana, ali – barem zasad – ne i broj umrlih, pokazuju podatci te organizacije. UN-ova organizacija je zabrinuta zbog eventualnog popuštanja mjera.

"Smanjite li pritisak na virus, on će se vratiti", istaknuo je stručnjak koji poziva europske zemlje da i dalje budu oprezne i da primjenjuju ono što su naučile u prvim mjesecima pandemije.

"Treba nastojati na brzom otkrivanju novih slučajeva i novih skupina slučajeva kako bi se pokušalo spriječiti novo širenje bolesti", rekao je Peabody.

Podatci WHO-a za Europu koji, obuhvaćaju 55 europskih i srednjoazijskih zemalja, pokazuju da je u Europi od početka pandemije prijavljeno gotovo 3,7 milijuna oboljelih od COVID-a 19, od kojih je 218.383 umrlo. U svijetu je dijagnosticirano više od 20 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene