Otvaranje pubova, restorana, neesencijalnih dućana, frizerskih salona i zooloških vrtova u ponedjeljak je označilo drugu i najznačajniju fazu izlaska Engleske iz trećeg nacionalnog lockdowna koji je proglašen početkom godine kada je dnevno znalo biti i po 60.000 zaraženih. U međuvremenu pandemija je dovedena pod kontrolu, a u cijeloj Velikoj Britaniji do danas cijepljeno je 32 milijuna ljudi. Obje doze primilo je sedam milijuna.

Galerija


Engleski lockdown bio je jedan od najstrožih u Europi što znači da su u zadnja tri mjeseca, uz rijetke iznimke, bili otvoreni samo dućani s hranom. Tek su prije mjesec dana zeleno svijetlo za otvaranjem dobile škole što je označilo prvu fazu izlaska iz lockdowna.

Vezani članci Slavlje na ulicama Barcelone - 2 VIDEO Ukinuli su izvanredno stanje i policijski sat, tisuće mladih cijelu noć partijalo na ulicama Koronavirus Stožer ove županije ima važnu poruku za sve koji su primili prvu dozu cjepiva: "Kod nas virus još cirkulira, treći val nije gotov"

Nakon mjeseci izolacije u ponedjeljak u Londonu nije nedostajalo života. Na Oxford Streetu, najpoznatijoj ulici za šoping u gradu, u redovima se čekalo na ulazak u dućane, a svi stolovi na terasama okolnih pubova bili su zauzeti.

Engleska postupno izlazi iz lockdowna - 4
Engleska postupno izlazi iz lockdowna - 3 (Foto: Karlo Tašler/DNEVNIK.hr)


"Napokon smo se vratili u pubove. Unaprijed smo rezervirali stol i mislimo ovdje provesti cijeli dan", rekao nam je Mindaugas iz Litve koji je s dvojicom prijatelja pio pivu u jednom od pubova u centru grada.

Proteklih tjedana u parlamentu se mnogo govorilo o COVID putovnicama bez kojih se ne bi moglo ući u pubove, ali nakon što je više od 70 zastupnika ukazalo na diskriminacijske elemente takvog dokumenta koji bi građane dijelio na cijepljenje i necijepljenje, predsjednik vlade Boris Johnson dao je garanciju da COVID putovnice neće biti uvedene u drugoj, ali ni u trećoj fazi izlaska iz lockdowna koja je na redu 17.5.

Engleska postupno izlazi iz lockdowna - 4
Engleska postupno izlazi iz lockdowna - 1 (Foto: Karlo Tašler/DNEVNIK.hr)

Iako COVID putovnice za sada nisu uvedene, aplikacija zdravstvenog sustava 'NHS Test and Trace' kojom se prate zaraženi gosti, neka je vrsta preteće COVID putovnice, te se sada bez skeniranja aplikacije ne može ući u pub.

Barem prema vladinim uputama. U realnosti situacija je ponešto drukčija što nam je potvrdio Mindaugas.

"Nitko nas nije pitao za aplikaciju pri dolasku u pub", rekao je Litavac koji posljednjih godinu dana prima potporu države zbog toga što je pub u kojem je zaposlen zatvoren od početka pandemije.

"Sve je to skupa užas. I ta aplikacija i ideja o COVID putovnicama. Sve se to svodi na maltretiranje građana".

S njim se ne slaže njegov prijatelj Marius, mađioničar iz Rumunjske, koji smatra da su COVID putovnice odlična ideja jer bi pomogle identificirati zaražene građane.

Engleska postupno izlazi iz lockdowna - 4
Engleska postupno izlazi iz lockdowna - 3 (Foto: Karlo Tašler/DNEVNIK.hr)

"Ja se držim pravila socijalnog distanciranja i ostalih uputa i ako se svi držimo pravila onda je normalno da postoje COVID putovnice koje bi utvrdile kada bi se netko zarazio. COVID-19 je opasna bolest i treba puno napora da se spriječi suzbijanje zaraze", kazao je.

Marius se cijepio AstraZenecom, kao nuspojavu imao visoku temperaturu noć poslije, ali kaže da bi ponovio postupak ako treba jer je imunitet na virus najvažnija stvar.

S druge strane Mindaugas se ne planira cijepiti, a dapače, smatra da je korona izmišljotina zbog čega je u nemilosti Mariusa te Simonea, Talijana koji se planira cijepiti i koji se slaže da je korona opasna bolest.

"Dvoje prijatelja umrlo mi je od korone", rekao je Simone prije nego je Marius izvadio karte i krenuo pokazivati mađioničarske trikove.

Posljedice lockdowna

Ekstremni engleski lockdown podijelio je javnost. Dok jedni podržavaju odluke vlade u drugima je društvo, u kojem se relativiziraju masovni prosvjedi usred lockdowna, u kojem su ukinute slobode, a uvedene cenzure i u kojem se, kako stvari stoje, ubrzo u pub neće moći ući bez certifikata o cijepljenju, stvorilo kontrastruju koja ne samo da ne podržava mjere, već i negira koronu kao takvu. Ekstrem je stvorio ekstrem.

Engleska postupno izlazi iz lockdowna - 4
Engleska postupno izlazi iz lockdowna - 3 (Foto: Karlo Tašler/DNEVNIK.hr)

Izvodeći trikove Marius je privukao je Joea i Sinana, još dvojicu koji ne vjeruju u koronu.

Pod dojmom trikova pitali smo Joea što misli o ideji COVID putovnica.

"Isto što i o cijeloj situaciji unazad godinu dana. Kontrola, kontrola i kontrola. Rezultat je uništenje malih biznisa, depopulizacija i narod s ispranim mozgovima. Nisam ni instalirao aplikaciju 'Test and Trace'. Ako me negdje ne žele pustiti bez aplikacije, ne moraju", rekao je.

"Ne radi se o kontroli tebe, nego o kontroli virusa", rekao je Marius koji je sa Simoneom sada bio u manjini.

"Ma nemoj", odgovorio mu je Joe. "Nakon tri mjeseca mi sada pijemo pivu u pubu. Zar bismo se mi sada trebali osjećati kao da smo dobili naša prava nazad? Našu slobodu? Naša prava nikada nisu trebala biti oduzeta", dodao je.

"Moj otac bio je na respiratoru deset dana. O tome se radi. Virus je opasan", rekao je Marius.

Joe bi brzo zaboravio na raspravu o koroni čim bi ga Marius impresionirao nekim novim trikom.

Engleska postupno izlazi iz lockdowna - 4
Engleska postupno izlazi iz lockdowna - 2 (Foto: Karlo Tašler/DNEVNIK.hr)

"Kako to izvodiš?", Joe je pitao zbunjeno kada je iz špila izvukao džokera umjesto hercovu peticu za koju je bio siguran da će ju izvući.

"Manipulira", rekao je Mindaugas. "Nisi izvukao kartu koju si ti htio izvući, već onu koju je on htio da izvučeš. Po istom principu na kojem vlada manipulira", rekao je.

"Možeš li, Marius, učiniti trik da korona nestane?", pitao je Joe.

"Ne mogu, nisam Harry Potter", odgovorio je Marius i zaključio: "Cijepi se i korona će nestati".