Njemačka kancelarka Angela Merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel Foto: Afp

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak kako je snažno emocionalno pogađa veliki broj umrlih u domovima za starije do kojeg je došlo tijekom pandemije koronavirusa.


"Srce mi se slama kad vidim koliko je mnogo ljudi tamo umrlo u samoći", kazala je Merkel novinarima u Berlinu. "I meni to emocionalno pada vrlo teško", priznala je.

Vezani članci Red za cijepljenje protiv koronavirusa u Budimpešti U strahu od britanskog soja uveli još strože mjere: "Treći val je snažan, vrlo snažan i gori nego što je bio drugi" Djeca u razredu, Dortmunt Nakon dugog zatvaranja otvorili vrtiće i škole, razmatra se cijepljenje djelatnika: "Moramo biti na oprezu"

Broj umrlih u pandemiji od početka prosinca u Njemačkoj se utrostručio te se popeo na gotovo 50.000 umrlih čija je smrt povezana sa zarazom koronavirusom.

Drugim valom pandemije COVID-19 posebno su snažno pogođeni domovi za starije.

Kancelarka je također branila odluku Njemačke da se pridruži zajedničkoj inicijativi EU-a za nabavu cjepiva i odbacila tvrdnje da njezina zemlja nije za sebe osigurala dovoljno cjepiva.

Merkel je novinarima rekla da bi bilo "stvarno, stvarno grozno" da je Njemačka mogla početi s cijepljenjem dok druge, slabije zemlje stoje po strani i čekaju.

"Također bi me jako zbunilo... da smo radili tako da nadmašimo jedni druge", rekla je kancelarka te dodala da Njemačka možda ne bi nužno mogla sama dobiti ovu bitku zbog svojih niskih proizvodnih kapaciteta.